Magyar gazdaság

Eldől, hogy az EU mentesül-e az importvámok alól

Az Egyesült Államok az Európai Uniót is kivonja az importált acélra és alumíniumra kivetett védővámok alól – fejezte ki reményét Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos.

Cecilia Malmström szerdán Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszterrel egyeztetett, ezt követően közös közleményt adtak ki, amely szerint azonnali megbeszéléseket kezdenek egy kölcsönösen elfogadható gyors megoldás érdekében.

Az elnök fog dönteni, de remélem, hogy Ross az EU egészének mentesítését fogja javasolni

- közölte csütörtökön Malmström.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos még reménykedik az EU vámmentességében
Forrás: AFP/Aris Oikonomou

Egy névtelenséget kérő uniós illetékes arról számolt be, hogy Ross a maga részéről már beleegyezett a vámmentesség legalábbis ideiglenes jellegű kiterjesztésébe.

Donald Trump március elején írta alá azt az elnöki nyilatkozatot, amelynek alapján az acél és az alumínium importjára 25, illetve 10 százalékos vámot vezetnek be nemzetbiztonsági megfontolásokból. Kivétel ez alól Mexikó és Kanada, de a washingtoni kormányzat jelezte, hogy kész tárgyalni más országokkal is a mentességről.

Az Európai Bizottság korábban jelezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez fordul, és importvámokat vet ki bizonyos amerikai árukra, amennyiben nem terjesztik ki az EU-ra is a vámmentességet. A brüsszeli testület összeállított egy listát, melynek kiszivárgott változata alapján szükség esetén nagyjából 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnének ki 25 százalékos importvámot.

 

importvámok Donald Trump Európai Bizottság acél és alumínium Wilbur Ross Cecilia Malmström
Kapcsolódó cikkek