Magyar gazdaság

Felvásárolta a Vodafone a UPC-t

A Vodafone csoport több mint 18 milliárd euróért szerezte meg a UPC-t üzemeltető Liberty Global távközlési cég német, magyar, román és cseh érdekeltségeit. A UPC Magyarország ügyfeleinek egyelőre nincs dolguk, az üzletet ugyanis az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia.

Minden túlzás nélkül az év üzletét jelentette be tegnap hivatalosan is a Vodafone, amely cégértéken számolva 18,4 milliárd euróért, azaz mintegy 5500 milliárd forintért megvásárolja a UPC-t is üzemeltető Liberty Global amerikai távközlési és televíziós cég német, magyar, román és cseh tevékenységeit. Próbáltuk megtudni, hogy a magyar leány, a UPC Magyarország a vételárnak mekkora részét teszi ki, de az illetékesek nem árultak el részleteket.

Az üzlettel a brit Vodafone csoportszinten 110 millió háztartáshoz, illetve vállalati szereplőhöz jut el, és 54 millió vezetékes lakossági internet-előfizetőt tudhat magáénak. A teljes felvásárlás volumenét jól mutatja, hogy Európában a Vodafone egy csapásra az eddig monopolhelyzetben lévő Deutsche Telekom közvetlen riválisává léphet elő, és a kontinens legnagyobb vezetékes szolgáltatójának mondhatja magát.

Az ügylet nyilván kisebb súlyú, de jelentőségében megegyező változásnak számít a magyar piacon. A UPC Magyarország az ország legnagyobb kábelszolgáltatója, 1,8 millió háztartást, az összes 43 százalékát éri el. A megállapodás igazi hozadéka viszont az, hogy a Vodafone Magyarország országos szinten a második olyan szolgáltatóvá válik, amely képes teljes körű, tehát mind a mobil-, az internet-, a tévé- és a vezetékestelefon-szegmensben szolgáltatást nyújtani az iparágban. Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója arról beszélt, hogy számos új szolgáltatásra nyílik lehetőség, a tervek között szerepel a vezetékes széles sávú, telefonos és televíziós szolgáltatások keresztértékesítése a Vodafone meglévő előfizetőinek.

A UPC Magyarország megszerzése a mobilüzletágban 25 százalékos, a vezetékes széles sávú üzletágban hozzávetőlegesen 24 százalékos, a kereskedelmi televíziós üzletágban pedig 19 százalék körüli piaci részesedést hoz a konyhára. Ez a bázis már a piacvezető Telekommal összehasonlítva is számottevő, bár még mindig messze van az elsőségtől. A Telekom ennek megfelelően kommentálta a Portfolio.hu-nak a fejleményeket: a Vodafone–UPC-üzlet a magyar távközlés idei évét nem befolyásolja érdemben, ráadásul az is kérdés, a Vodafone hogyan tudja majd magát pozicionálni a UPC eszközeivel.

A Vodafone Magyarországnak csaknem négyezer alkalmazottja van. A Világgazdaság érdeklődésére elmondták, hogy nagyra értékelik a UPC Magyarország vezetőségének és munkatársainak szakértelmét, és hasonlóan a korábbi Vodafone-tranzakciókhoz, a felvásárolt vállalat vezetőségének és munkatársainak is lehetőséget biztosítanak az egyesített vállalatnál.

A változásból az érintett ügyfelek sem éreznek majd jó ideig semmit, mivel a tranzakciót az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, erre pedig terv szerint 2019 közepéig várni kell. Addig viszont a Vodafone Magyarország és a UPC Magyarország versenytársakként működnek tovább a piacon, két egymástól független szervezetként. „A felvásárláshoz kapcsolódó bármely működésbeli változás csak a versenyhatósági jóváhagyás után mehet végbe” – emelték ki. Ezzel összefüggésben a Gazdasági Versenyhivatal lapunknak jelezte, hogy nem vizsgálja a két vállalat összefonódását, mivel a küszöbszámok meghaladása miatt a felvásárlás közösségi léptékűnek minősül, és azzal a nemzeti versenyhatóságoknak nincs dolguk.

A Vodafone és a UPC is úgy értékelt, hogy az üzlet Magyarország számára is pozitív, mivel felgyorsítja a 4G+, az 5G és más, új generációs vezetékes hálózatokba történő befektetéseket, hozzájárul ahhoz a kormányzati célkitűzéshez, amely Magyarországot az európai és globális digitalizációs és 5G-fejlesztések meghatározó szereplőjévé tenné. Az élénkülő verseny előnyeit az ügyfelek egyaránt élvezhetik majd a sebesség, a minőség és a csomagajánlatok terén.

Nem tetszik az ügylet

Fúrni kezdte a 18 milliárd eurós

üzletet a Deutsche Telekom. Tim Höttges vezérigazgató szerint a Vodafone a Liberty Global közép-európai érdekeltségeinek megvásárlásával torzítja a piaci versenyt. | vg

 

felvásárlás Vodafone Liberty Global Európai Bizottság GVH távközlés UPC
Ezek is érdekelhetik