Magyar gazdaság

Messze elmaradhat a céltól az infláció

A belföldi béremelkedés, az importált infláció mértéke és az olajár lehet a legnagyobb hatással a drágulás hazai ütemére az elemzők szerint.

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint áprilisban 2,2 százalék lehetett a fogyasztói árindex emelkedése, a mag­infláció pedig várhatóan eléri a 2,5 százalékot, és a 2018-as teljes éves drágulási ütem is 2,5 százalékos lehet. A teljes éves inflációs várakozás megegyezik a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi, márciusi Inflációs jelentésében felvázolt előrejelzéssel, az Európai Bizottság által várt 2,3 százalékos ütem viszont alacsonyabb a konszenzusnál.

Fotó: Kallus György

A lapunk által megkérdezett elemzők többsége 2019 első és harmadik negyedéve közé teszi a jegybank 3 százalékos inflációs céljának fenntartható elérését.

Másként gondolta azonban ezt Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki szerint két éven belül nem várható a cél elérése. Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági kutatási csapatának vezetője pedig úgy véli, hogy 2018 végén, 2019 első felében érheti el az árindex növekedési üteme a 3 százalékot. Jobbágy Sándor, a CIB makrogazdasági elemzője ennél későbbre, 2019 és 2020 fordulójára teszi a cél várható elérését.

Elsősorban a világpiaci olajárak befolyásolhatják az inflációt idén – mondta a Világgazdaságnak Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója, ezt egyébként a megkérdezett elemzők többsége említette. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető makrogazdasági elemzője ezt azzal egészítette ki, hogy a nyersanyagárak is meghatározók lehetnek az árindex alakulásában. Nyeste Orsolya, az Erste Bank munkatársa az olajárnál az euró-dollár árfolyam várható mozgását is kockázatként említette, ami a hazai inflációra is hatással lehet.

Az idén csak visszafogottan lesz érzékelhető az erőteljes bérnövekedés hatása, ami részben azzal magyarázható, hogy a többletkereslet jelentős része az ingatlanpiacon jelenik meg – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Jobbágy Sándor. Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a növekvő bérköltségeket részben kompenzálja az egyéb terhek csökkenése, ám ha a belső fogyasztás jelentősen bővül, akkor az is magasabb lehet a várakozásoknál. Kuti Ákos, az MKB Bank vezető elemzője az év eleji áfacsökkentések inflációlehúzó hatására mutatott rá, egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy a feszesedő miatt az év második felében az árindex gyorsulására kell felkészülni.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

infláció pénzromlás elemzői konszenzus
Kapcsolódó cikkek