Magyar gazdaság

Az eddiginél semlegesebb költségvetések várhatók a következő években

Hitelboommal, kedvező külső környezettel és a termelékenység javításával úszhatjuk meg a gazdaságélénkítő intézkedéseket.

Korábban támogató volt a fiskális politika, azonban a következő években ennél semlegesebb lehet a költségvetés

– mondta a Világgazdaságnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője annak kapcsán, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a Reutersnek előrevetítette: egyelőre nem lesznek fiskális intézkedések. Az EU bírálta a lazuló költségvetést, elsősorban a strukturális hiány emelkedését.

A szakértő hangsúlyozta: alapvetően nincs szükség fiskális impulzusra, inkább a megtakarításokat lenne célszerű emelni. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet, hogy a korán – a tervek szerint a tavaszi ülésszak során, legfeljebb július végéig – elfogadott költségvetésben még nem lesz ismert a 2018-as bázis.

A 2019-es büdzsé fontsabb új intézkedéseket nem tartalmaz, és a mozgástér mérete csak az év második felében lesz teljesen ismert

– feltételezte Virovácz.

Fotó: MTI / Komka Péter

A nemzetközi veszélyek miatt valóban célszerű tartalékot képezni, az első lépés az uniós források előfinanszírozásának visszafogása lehet, ami a hazai állampapírhozamokra is kedvezően hatna. Az 1,8 százalékos deficit azt jelenti, hogy 0,6 százalékpontot faragnak le a hiányból, ami a gazdasági növekedésnek köszönhetően lehetséges, hogy támogató fiskális politika

– véli Németh Dávid. A K&H makroelemzője szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy jövőre elérhető-e a 4 százalékos Ebben Virovácz Péter sem teljesen derűlátó, szerinte a 4 százalékos GDP-növekedés meglepően erős, az idei bővülést támogató egyedi hatások nem biztos, hogy jövőre is fennmaradnak.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

fiskális politika makrogazdaság BÜDZSÉ
Kapcsolódó cikkek