Magyar gazdaság

Tartható az adósság és a hiány csökkentése

Vannak tartalékok a 2019-es büdzsé előirányzatában a Költségvetési Tanács értékelése szerint.

Nekünk alapvetően két mutató lényeges: a hiányszám és az adósságpálya, megítélésünk szerint ezek a célok tarthatók a 2019-es költségvetésben

– válaszolta a Világgazdaság kérdésére Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke. Az adósságpálya csökkenő tendenciát mutat, jövő év végére 70 százalék közelébe (70,3 százalék) mérséklődhet a ráta, az egyhuszados szabálynak (az adósságrátának a 60 százalék feletti rész egyhuszadával kell csökkennie hároméves távlatban) is megfelel. Lényeges, hogy a devizaadósság csökken, ami Magyarország sérülékenységét javítja.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az 1,8 százalékos hiány tartható, az uniós szabályok szerinti 3 százalék alatt marad, vagyis eleve 1,2 százalékos puffere van a kormánynak – tette hozzá lapunknak Kovács Árpád. Ez azt jelenti, hogy viszonylag nagyobb eltérést is megenged a költségvetés, és ha csak a potenciális növekedést érjük el, a büdzsé akkor sem borul. Nem látunk számottevő belső kockázatot, a tartalékok megemelésére a külső kockázatok miatt volt szükség, a Brexit, az olajárak emelkedése és a kereskedelmi harcok ugyanis a külső kereskedelmi partnerek lassabb növekedését okozhatják. A KT elnöke úgy magyarázta:

ez olyan, mint amikor kiszámíthatatlan időjáráskor viszünk magunkkal esernyőt.

A szakértők szerint a 4 szá­zalék feletti növekedés feszített számot mutat, még akkor is, ha megvannak a tartalékok arra, hogy megvalósítsák – fejtette ki a költségvetést véleményező szervezet vezetője. A szelídebb ütem előrevetítheti, hogy a 4 százalékért össze kell kapnunk magunkat. Kovács Árpád szerint a pálya betartásával nyugodt év lehet 2019, nem lát olyan kockázatot, amely nagy veszélyt jelent.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Kovács Árpád Költségvetési Tanács adósság költségvetés
Kapcsolódó cikkek