Magyar gazdaság

Tizenegy önkormányzat kap támogatást

A Pénzügyminisztérium 2,07 milliárd forintos pályázati keretének felhasználásával Pest megyei önkormányzatok vállalkozói parkokat alakíthatnak ki, illetve fejleszthetik, bővíthetik a meglévőket.

Mintegy 48,5 hektárnyi, korszerű infrastruktúrával felszerelt vállalkozói park jön létre, hogy a Pest megyei vállalkozásoknak megfelelő telephelyeket biztosítson, elérhetőségüket, működési feltételeiket kedvezőbbé tegye. A beruházások várhatóan több mint 300 új munkahelyet teremtenek – közölte a napokban Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

A számottevő túljelentkezés miatt a tárca 70 millió forinttal megemelte az eredeti kétmilliárdos támogatási keretet.

A támogatásból az önkormányzatok közmű-, távközlési és kommunikációs hálózatot építhetnek ki, illetve korszerűsíthetnek, továbbá az érintett terület közlekedési kapcsolatait is fejleszthetik.

A keretből Gyál önkormányzata több mint 165,7 millió forintot kapott, ebből zöldmezős beruházással egy 2,7 hektáros területen alakít ki vállalkozói parkot – tudta meg a Világgazdaság.

Őrbottyán a Csomádi úton létesít egy 4,5 hektáros parkot, szintén zöldmezős beruházásához több mint 188,6 millió forintot nyert.

Fotó: MTI/ H. Szabó Sándor

Zöldmezős lesz Bugyi és Érd projektje is, az előbbi 5,3 hektáron lát munkához 174,5 milliós támogatással, az utóbbi pedig – a maximálisan elnyerhető – 250 millió forintos pályázati pénzből 5,8 hektáron. Pécel is hozzájutott a maximális támogatáshoz, amelyből 5,5 hektáron hoz létre vállalkozói parkot.

Zöldmezős projekt lesz Pilisé is, amely egy egyhektáros parkot alakít ki 115,6 millió forint támogatással, továbbá Jászkarajenőé, amelynek a 3,2 hektáron induló beruházását 75,5 millió forint támogatás segíti. Erdőkertes egy 2,8 hektáros területet alakít át vállalkozói parkká 200 millió forint támogatással, Sződ pedig 199,9 milliót nyert 4,5 hektáros vállalkozói parkjához.

Indul két, részben barnamezős fejlesztés is: az egyik Felsőpakonyon, amelynek önkormányzata 249,9 millió forintot kapott egy olyan, 10 hektáros vállalkozói parkhoz, amelyben korábbi ipari területeket is hasznosítanak, a másik Budakeszin, ahol a 3 hektáros park létrehozását 200 millió forintnyi állami pénz segíti.

Az önkormányzatok január elejétől pályázhattak, a pénzből a tulajdonukban lévő, ipari és gazdasági felhasználásra szánt területeket fejleszthetik vállalkozói parkká, és láthatják el a szükséges alapinfrastruktúrával.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Önkormányzat Pest megye vállalkozói park
Kapcsolódó cikkek