Magyar gazdaság

Hollywood uralja a magyar mozikat

A legkedveltebb alkotások között most nincs magyar: sem az első tízben, sem az első harmincban nem találni hazai filmet.

Nem indult épp jól augusztus első hétvégéje a mozipiacon a júliusi utolsó hasonló adattal összevetve. A Filmforgalmazók Egyesületének összesített kimutatása szerint

múlt hét csütörtök és vasárnap között 231 ezren váltottak jegyet valamelyik vetítésre Magyarországon, 339 millió forintos forgalmat generálva. Ezek a mutatók két hete még 275 ezret, illetve 395 millió forintot mutattak.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A pillanatnyi csökkenő trendet mutatja a két legfrissebb heti adat összehasonlítása is. Július 26. és augusztus 1. között 405 ezren mentek moziba, s 570 millió forintot költöttek, augusztus 2–8. között viszont már csak 351 ezren ültek be mozifilmekre, 502 millió forintos jegyértékesítés mellett. Az árbevételt vizsgálva tehát mintegy 10 százalékos csökkenés figyelhető meg a két hetet összevetve.

Az is fájó pont lehet, hogy a legkedveltebb alkotások között most nincs magyar: sem az első tízben, sem az első harmincban nem találni hazai filmet.

Múlt hét végén a Mission: Impossible és a Mamma Mia! legújabb epizódja uralta a vásznat, előbbi 60 ezer, utóbbi 50 ezer érdeklődőt vonzott. A top 10-be egyébként négyezres jegyeladással lehetett bekerülni.

 

Szűk egy éve még attól volt hangos a magyar filmszakma, hogy 2008 óta először a magyar filmek nézettsége átlépte az egymilliós lélektani határt. A 2017-es év különösen erős felhozatalt produkált a Magyar Nemzeti Filmalap bábáskodása mellett: csak a Kincsem című kosztümös játékfilmre 452 ezren fizettek be, a Viszkis 271 ezer nézőt ért el, a Pappa Pia pedig 227 ezret. Sőt, az inkább a művészfilmekhez sorolandó, s így a műfajából fakadóan eleve kisebb piacon versenyző Testről és lélekről is 92 ezres nézettséggel futott.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

augusztus mozi rangsor Magyar Filmforgalmazók film
Kapcsolódó cikkek