Magyar gazdaság

Kik Trump politikájának igazi vesztesei?

A gazdasági kilátások javulása egyelőre még várat magára, a jelenleg pesszimista hangulathoz képest már egy apró pozitív elmozdulás is felfelé húzhatja a feltörekvő részvénypiacokat.

Miközben a világ szeme Amerika és Kína csatározására figyel, a feltörekvő részvénypiacok komoly visszaeséstől szenvednek. Bár a gazdasági kilátások javulása egyelőre még várat magára, a jelenleg beárazott pesszimista hangulathoz képest már egy apró pozitív elmozdulás is felfelé húzhatja a feltörekvő részvénypiacokat – írja K&H Alapkezelő sajtóközleménye.

A kereskedelmi háború kiszélesedése miatti piaci félelem a feltörekvő országok kilátásait erőteljesen beárnyékolja, ami a részvényárfolyamokon is mély nyomott hagyott: a januári csúcshoz képest már 20 százalékot esett az MSCI feltörekvő piaci index, jelentősen alulteljesítve a fejlett piaci indexet.

„A tavalyi év kiemelkedő teljesítménye után ezzel teljesen lekerült a vonzó befektetési célpontok listájáról a feltörekvő részvénypiac” –mondta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Fotó: AFP/Saul Loeb

A K&H szerint az amerikai elnök váratlan nyilatkozatainak és lépéseinek eddig a feltörekvő országok – Mexikó, Oroszország, Kína, Irán és legutóbb Törökország – itták meg leginkább a levét, amihez még hozzájárultak az olyan egyedi esetek, mint amiket Törökországban, Venezuelában vagy Argentínában történtek. Mindez a szokásosnál is óvatosabbá tette a befektetőket.

A piacok múltbeli viselkedését vizsgálva bízhatunk abban, hogy a feltörekvő piacok gyengélkedése már nem tart sokáig, hiszen az amerikai és feltörekvő piacok 3 hónapra visszatekintő hozamkülönbsége jelenleg már extrém szint közelében tartózkodik: 10 százaléknál nagyobb alulteljesítés ugyanis nem jellemző.

„A lassan normalizálódó helyzethez persze a gazdasági kilátások javulása is szükséges, amit akár konstruktív amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások vagy a dollár gyengülése is kiválthat” – tette hozzá Hajósi Péter.

„Bár ezekre egyelőre nincs túl sok remény, azt is látni kell, hogy a befektetők a feltörekvő részvényeszközök eladására játszanak, tehát már szinte mindenki alulsúlyozza őket. Így akár már a pesszimista forgatókönyveknél csupán kissé kedvezőbb hírek is pozíciózárásokhoz és a fejlett piachoz felzárkózó feltörekvő piaci tőzsdemutatókhoz vezethet” – mondta a befektetési szakember.

Erősödik a Kanadára nehezedő nyomás

Megkönnyebbüléssel fogadták a piacok a NAFTA helyébe lépő amerikai–mexikói kereskedelmi megállapodást.

 

Donald Trump K&H Alapkezelő gazdaság elemzés
Kapcsolódó cikkek