Magyar gazdaság

Erősödik a Kanadára nehezedő nyomás

Megkönnyebbüléssel fogadták a piacok a NAFTA helyébe lépő amerikai–mexikói kereskedelmi megállapodást. Kanadán múlik, hogy csatlakozik-e az egyezményhez.

Új amerikai–mexikói kereskedelmi szerződés lép az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) helyébe, és azonnali tárgyalások kezdődnek Kanadával a csatlakozásról

– jelentette be Donald Trump amerikai elnök, aki egyúttal az északi szomszédból érkező autóimport megvámolásával fenyegette meg Ottawát, ha nem adja be a derekát. A torontói The Star szerint azonban a fenyegetőzés ellenére az Egyesült Államok és Mexikó közötti egyetértés növeli a háromoldalú megállapodás esélyét. Ami még ennél is fontosabb:

megállapodtak az autóipart illetően, márpedig valamennyi között ez volt a legnehezebben megoldható kérdés.

A megegyezés értelmében a jelenlegi 62,5 százalék helyett az alkatrészek 75 százalékának kell a részt vevő országokban készülnie ahhoz, hogy a végtermék vámmentességet élvezzen, és a jármű értékének 40-45 százalékát kell legalább 16 dolláros órabérért dolgozóknak előállítaniuk – ez a mexikói átlagbér kétszerese. A Fehér Ház reményei szerint a költségek emelkedése visszavonzza a termelés egy részét Mexikóból az Egyesült Államokba. A hírre hétfőn történelmi csúcson, 8000 pont felett zárt a Nasdaq, a Dow 1, az S&P 500 0,8 százalékkal került feljebb, és erősödtek az autógyártók részvényei: a General Motors, a Ford és a Fiat Chrysler 3,3–4,8 százalékkal, a Magna International kanadai alkatrészgyártó papírja 4,6 százalékkal drágult. Ez a tendencia folytatódott tegnap Európában is, ahol délelőtt 1,3 százalékos emelkedéssel az autógyártók könyvelhették el a legnagyobb nyereséget.

Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP

A kanadai lap a pozitívumok közé sorolja azt is, hogy Washington lemondott az úgynevezett megszüntetési záradékról, amelynek értelmében az egyezmény öt év múlva automatikusan érvényét veszítette volna, ha a három tagállam nem egyezik bele a meghosszabbításába. Ehelyett az új egyezmény 16 évre szól, hatévente megújítják, és a hatálya újabb 16 évre meghosszabbítható.

Justin Trudeau kanadai kormányfő még vasárnap egyeztetett telefonon a mexikói elnökkel, akivel egyetértettek abban, hogy az új kereskedelmi egyezménynek is háromoldalúnak kell lennie. Trudeau hétfőn beszélt Trumppal is, és a Fehér Ház szóvivője szerint „megállapodtak a konstruktív párbeszéd” folytatásáról. A NAFTA-tárgyalásokkal megbízott kanadai külügyminiszter, Chrystia Freeland megszakította európai útját, és azonnal Washingtonba utazott, de arról egyelőre nem szivárgott ki semmi, hogy Ottawa elfogadhatónak tartja-e az amerikai–mexikói kereskedelmi megállapodás feltételrendszerét. Adam Austen kanadai külügyi szóvivő csupán annyit mondott, hogy Kanada csak akkor írja alá a megállapodást, ha az „jó az országa és középosztálya számára”.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Donald Trump NAFTA
Kapcsolódó cikkek