Magyar gazdaság

Rendet tennének a takarítóágazatban

Minden ötödik állás betöltetlen a takarítócégek 170 milliárd forintos piacán. Mivel nettó 130 ezer forint alatt már nem lehet takarítót találni, 2200 forintos óradíj alatt egyetlen vállalkozásnak sem érdemes megrendelést vállalnia.

Legalább 20 százalékos munkaerőhiánnyal küzd a mintegy 50-60 ezer embert foglalkoztató takarítóágazat – mondta a Világgazdaságnak Paár Zoltán, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (Matisz) elnöke. Emlékeztetett, hogy a létszámhiány náluk már öt-hat évvel ezelőtt is problémát okozott, amikor más szektorokban még nem ütötte fel a fejét.

A Nemzeti Cégtár adatai szerint tavaly 4645 vállalkozás foglalkozott takarítással, együttes árbevételük meghaladta a 170 milliárd forintot.

Összehasonlításképp: 2013-ban még 650-nel több társaság osztozott a 40 milliárd forinttal kisebb forgalmon, eközben azonban nyoma veszett a mérleg szerinti eredményekből tükröződő 3-3,5 milliárdos nyereségnek.

Paár szerint a szereplők számát és a statisztika szerinti bevételeket árnyalja, hogy a kimutatásban szereplő cégek jelentős része nem pusztán takarítással, hanem létesítményüzemeltetéssel is foglalkozik, de sok esetben egy-egy megrendelésnél az alvállalkozói hálót sem könnyű kibogozni. Mint mondta, elenyésző az 5-10 milliárd forintos vagy annál nagyobb forgalmú vállalat, a kevés nagy mellett pedig sok kis, 100 milliós árbevétel alatti résztvevő jellemzi a piacot.

Fotó: Vémi Zoltán

Az elpárolgó profitot elsősorban a növekvő bérköltségek számlájára lehet írni, hiszen a megrendelőkre nehezen tudják áthárítani a szolgáltatás áremelését.

A Matisz azt szeretné elérni, hogy a 2200 forintos minimumóradíj legyen a mérvadó az idei megállapodások során.

Sokan azonban nehezen emésztik meg, ha a két-három évvel korábbi egyezségben foglalt árak újratárgyalásakor 20-25 százalékkal többet kér a takarítócég. Eközben a szervezet elnöke szerint ma már nettó 130 ezer forint alatt nem lehet takarítót találni, de

a Nyugat-Dunántúlon olykor a nettó 180 ezres fizetés sem elég csábító, hiszen hasonló munkakörben 1300 eurót is lehet keresni Ausztriában.

Összességében mégsem a külföldre tartó dolgozók nehezítik a munkaadók helyzetét, jelentősebb az egyéb iparágak belföldi elszívó ereje: sokan úgy gondolják, ennyit könnyebb munkával is meg tudnak keresni.

Mivel a dolgozók legalább 70 százaléka nő, a többség pedig a 40–50 éves korosztályból kerül ki, a munkaerőhiány nélkül sem lenne egyszerű az utánpótlást biztosítani. A létszámot pedig automatizálással, robotizációval sem lehet belátható időn belül ellensúlyozni, hiszen a gépek nem képesek a sok különböző takarítási munkafolyamatot összehangoltan elvégezni, így marad a humán kapacitás.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (Matisz) takarítóágazat
Kapcsolódó cikkek