Magyar gazdaság

A gyógyszeripar és a turizmus lehet a gazdaság motorja

Kitörési pont a kutatás-fejlesztés területén az önvezető autók terjedése, de a multik által Magyarországra hozott informatikai fejlesztések gazdaságélénkítő hatása is meghatározó lehet a következő években.

Az elmúlt évek tendenciáiból és törekvéseiből az körvonalazódik, hogy a következő évek húzóágazatai a kimagasló tudásintenzivitást és kutatás-fejlesztést is igénylő alágak lehetnek – mondta a Világgazdaság kérdésére Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A járműgyártáson és a számítógép-elektronikán felül a gyógyszergyártás ilyen a magyar iparban – tette hozzá a szakértő.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője ezt azzal egészítette ki, hogy az autógyártás területén az egészen széles körű beszállítói kapcsolatok is húzhatják a gazdaságot a következő években, az alkatrészgyártás mellett a gumigyárakra is gondolhatunk. Az elemző ezenfelül az élelmiszeripart említette kérdésünkre, amely az elmúlt évtizedekben szétzilálódott.

Fotó: Shutterstock

Azokon a területeken, ahol magas hozzáadott értéket lehet előállítani – konzervgyártás, fagyasztott zöldségek – érdemes lenne fejlesztésekbe kezdeni a Raiffeisen szakembere szerint.

Az autókhoz köthető az egyik legnagyobb lehetőség is a kutatás-fejlesztés területén, az önvezető autók fejlesztésében is élen járhat Magyarország – fejtette ki Török Zoltán.

Egyrészt a zalaegerszegi tesztpálya, másrészt a már régebben ezzel foglalkozó magyar cégek futtathatják fel az ágazatot. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója az informatikai ágazatokkal és a szoftverfejlesztéssel foglalkozó cégek szerepét emelte ki lapunknak adott válaszában, illetve a multik által Magyarországra hozott informatikai fejlesztések gazdaságélénkítő hatására hívta fel a figyelmet.

Virovácz Péter azt fűzte hozzá, hogy az elöregedő társadalmak és az egyre hosszabb élettartam kifejezetten kedvező a kutatás-fejlesztésre épülő gyógyszeriparnak.

Azt persze nem láthatjuk előre, hogy mely innovációs folyamatok robbannak be a jövőben, amelyek felforgatják az eddigi elképzeléseket. Az ING Bank makrogazdasági elemzője hozzátette: a szolgáltatások terén a vendéglátás lehet a húzóágazat, ez a gyors bérkiáramlásnak köszönhető. Török Zoltán szerint a gyógyszergyártásra és a biotechnológiára lehet építeni, ehhez a képzési háttér is megfelelő Magyarországon, a turizmust pedig a konferenciaágazatra helyezett hangsúllyal lehetne ösztönözni.

A Raiffeisen makrogazdasági szakértője az exportálható műszaki szolgáltatások szerepét hangsúlyozta, amelyek az erős hazai műszaki képzésen alapulhatnak.

A jövőbeni húzóágazatok magyar viszonylatban is fejlettek, és várhatóan a következő években is az átlagosnál magasabb növekedést mutathatnak – mondta Palócz Éva. A gazdaságot segítő ágazatok jellemzően munkaigényesek, kivéve a feldolgozóipari tevékenységeket, amelyek tőkeigényesek, de a munkaerő mennyisége és minősége is fontos kérdés – tette hozzá a Kopint-Tárki vezérigazgatója

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

turizmus IT gyógyszeripar önvezető autók
Kapcsolódó cikkek