Magyar gazdaság

Alig több mint 3 százalékos lehet jövőre a GDP-növekedés

Javulnak a fiskális mutatók, de a növekedés lecsengését várja a Pénzügykutató elemzése.

Idén 4,4 százalékkal, jövőre pedig 3,2 százalékkal emelkedhet a magyar gazdaság teljesítménye

– mondta Várhegyi Éva, a Pénzügykutató tudományos tanácsadója. A reálkereset jövőre is jelentősen, mintegy 5,5 százalékkal emelkedhet, azonban a háztartások fogyasztása mindössze 2,6 százalékkal bővülhet. Ez többek között annak is tudható be, hogy a foglalkoztatottak számának bővülése lassul, az idei, 4,47 milliós dolgozói létszám mindössze 30 ezer fővel emelkedhet.

Csökkenő pályán az államadósság

Az államadósság csökkenő trendje idén és jövőre is fennmaradhat, 2018 év végén 72,5 százalék, 2019 december 31-én pedig 70,5 százalék lehet GDP-arányosan. Az uniós módszertan szerint mért hiányadat idén 2,3 százalék lehet, jövőre pedig 2 százalékra szoríthatják vissza. Ezzel ugyan a 3 százalékos szabálynak megfelel Magyarország, azonban az EU egyik legmagasabb deficitét mérhetik nálunk.

Fotó: Móricz-Sabján SImon

A beruházások továbbra is magas szinten maradhatnak, idén 17,2 százalékkal, jövőre pedig 9 százalékkal bővülhet a bruttó állóeszköz felhalmozás, az aránylag magas szint a fejlesztések és építkezések elhúzódásának és a mezőgazdasági beruházások aránylag magas szintjének köszönhetőek.

GDP növekedés Pénzügykutató Zrt.
Kapcsolódó cikkek