Magyar gazdaság

Fejlesztési csomag a kisvárosoknak

Októberben tárgyalhat a kormány a Magyar falu program részleteiről, de rövidesen kisvárosok fejlesztését segítő projekt is indulhat – tudta meg a Világgazdaság.

Október közepéig megtárgyalja a kormány a Magyar falu programot – mondta a Világgazdaságnak Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Hozzáfűzte: jövőre hasonló nagyságrendű összeg juthat erre a célra, mint a Modern városok programra, vagyis 135 milliárd forint. A kormány a kisvárosok fejlesztésére is programot szándékozik indítani. Ennek tervezése jövőre kezdődhet el.

Mindkét program évtizedes távlatban kíván fejlesztéseket megvalósítani. A kormánybiztos lapunknak elmondta azt is: felvetődött már, hogy időseket gondozó otthonokat létesítsenek, mert piaci alapon is kapacitáshiány mutatkozik.

Emellett a szakképzés fejlesztésével segíteni kívánnak a kisvárosokban működő kisiparosokon is. Az Ipartestületek Országos Szövetségének budapesti rendezvényén Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a Magyar falu program célja a vidéken élők életminőségének a fejlesztése, az elvándorlás megállítása a falvakból és az is, hogy az ötezres lélekszám alatti településeken élők is megfelelő szolgáltatásokat kapjanak. A kormánybiztos azt is elmodta, hogy CSOK-kiegészítést terveznek a falun élők számára, amely csábító lesz, ám részleteket nem közölhetett, mert még két tárcával is egyeztetnek.

A kistelepülések hóna alá nyúl a kormány
Fotó: MW – Kurucz Árpád

Szolgálatilakás-program is indul, ebben például olyan orvosok, pedagógusok, rendőrök vehetnek részt, akik szívesen dolgoznának vidéken. A programban a közlekedés fejlesztésére szintén hangsúlyt fektetnek: a mellékúthálózat korszerűsítésére – amelyet az úgynevezett falusi útalapból finanszíroznak majd – évi több tízmilliárd forint juthat. Több falubusz lesz, és bővül a falugondnoki szolgálat.

A közszolgáltatásokat is fejlesztik, támogatják az önkormányzati feladatok ellátását, például bölcsőde, óvoda, temető fenntartását. Erősítik a helyi identitást, cél a falusi munkahelyek megőrzése, illetve újak teremtése. A széles sávú internethez való hozzáférés lehetősége segíti a faluban működő vállalkozókat. A piaci szolgáltatást végzők, kistermelők, kisiparosok tevékenységét is támogatni kívánják, ehhez várja a javaslatokat a Miniszterelnökség.

Gyopáros Alpár közölte: a Modern városok program projektjeinek 80 százaléka a tervezés szintjén van, csaknem fele pedig kivitelezési fázisban, és már befejeződött a fejlesztés a nyíregyházi állatkertben és a soproni Lővérekben is. A program 23 megyei jogú város csaknem 260 fejlesztését fogja össze, ebből 60 a közlekedésre irányul.

Mintegy 600 kilométernyi gyorsforgalmi út épül, valamennyi megyei jogú várost be akarják kapcsolni az autópálya-hálózatba. Ipari parkok is épülnek, például Veszprémben.

Fontos szerepet kapnak a sporttal kapcsolatos fejlesztések; így Egerben nemzeti úszó- és vízilabdaközpont épül, Nagykanizsán sportcsarnok.

Számos kultúrát érintő projekt valósul meg, például a győri színház korszerűsítése. Debrecenben most tették le egy nemzetközi iskola alapkövét.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

kisvárosok csok fejlesztés
Kapcsolódó cikkek