Magyar gazdaság

Megszorításra készül Argentína

Súlyos lépéseket kell tennie az argentin kormánynak ahhoz, hogy visszanyerje a befektetők bizalmát, helyrebillentse az év eleje óta folyamatosan gyengülő pezó árfolyamát. Az IMF-hitel csak a felületi sebek kezelésére elég.

Nehéz, de nem ismeretlen feladat előtt áll az argentin kormány: olyan megszorításokkal kell pluszbevételt szereznie a költségvetés kiegyensúlyozásához, amelyek még elviselhető mértékűek a társadalom számára. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 50 milliárd dolláros hitelkeretének lehívása ugyanis önmagában nem oldja meg az ország gondjait.

A pezó a jegyzett devizák közül a leggyengébben teljesített a dollárhoz képest, árfolyama az idén a felére zuhant.

Mauricio Macri elnök a befektetők megnyugtatására az idénre tervezett 3,2 százalékos elsődleges deficitet – azaz a költségvetés adósságszolgálat nélkül számított GDP-arányos hiányát – előbb 2,7, majd az IMF megjelenése után 1,3 százalékosra csökkentette, de jövőre már deficitmentes büdzsé megtervezése a fő feladat.

Fotó: AFP

A Kirchner házaspár 12 éves uralkodása után, 2015-ben színre lépő, majd tavaly az időközin újraválasztott piacpárti Mauricio Macri a hiányfaragás eszközét a költségvetés kiadások csökkentésében látta. Most kiderült: a bevételi oldalon is erősítenie kell.

Macri a hét végén válságtanácskozást tartott kormányával és szakértőivel, amelyen a minisztériumok számának csökkentése és a szociális kiadások megvágása mellett az agrártermékek exportadójának újbóli bevezetése volt a téma,

egyben megszabták, meddig mehet el Nicolás Dujovne pénzügyminiszter az IMF-fel tegnap megkezdett tárgyalásain.

Macri az exportadók felmelegítésével könnyen kalkulálható és beszedhető pénzre tehet szert, ám könnyen elveszítheti az argentin oroszlánrészét szállító agrárium támogatását. A gazdák hevesen tiltakoznak a gyűlölt exportadó visszahozása ellen, s velük a legkitartóbb támogatóit is elveszítheti az elnök, aki tavaly, választási ígéretéhez híven, a búza és a kukorica esetében eltörölte a pluszterhet, míg a szójánál csökkentést helyezett kilátásba. Nem kis tételről van szó, hiszen Argentína a világ harmadik legnagyobb szója- és kukoricaexportőre, s már az híre is meglökte a termények jegyzésárát a chicagói árutőzsdén.

Luciano Cohan, Macri korábbi gazdaságiminiszter-helyettese szerint, ha egy 5 százalékos általános exportadót vetnének ki, az éves szinten 3,5-4 milliárd dolláros költségvetési bevételt hozna, s nem csak az agrárszektort sújtaná.

 

argentina Mauricio Macri pezó megszorítások
Kapcsolódó cikkek