Magyar gazdaság

Sikerült megállapodni a 2020-ra szóló gázszállításról

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megállapodott a 2019-re vonatkozó gázszállítások után a 2020-as évre szóló gázszállításokról is kedden Moszkvában. Az orosz elnök szerint Magyarországon haladhat keresztül a Török Áramlat földgázvezeték folytatásának egyik szakasza.

Magyarország megbecsüli Oroszországgal fennálló kapcsolatát, „mindketten a sikereink maximálásában vagyunk érdekeltek” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalás utáni közös sajtótájékoztatón.

Úgy fogalmazott: Magyarország nemzeti érdeke, hogy Európa két fele között minél jobb legyen az együttműködés, és azon belül a magyar-orosz kapcsolatrendszer is minél jobb legyen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az energetikai együttműködésről a kormányfő azt mondta,

sikerült megállapodni a 2019-re vonatkozó gázszállítások után a 2020-as évre szóló gázszállításokról is.

Magyarország emellett pályázik arra a lehetőségre, hogy amikor Törökországból, déli irányból megépítik majd a gázvezetéket, akkor az Magyarországon keresztül haladjon – közölte, jelezve: arra kérte Vlagyimir Putyint, komolyan fontolja meg a gázvezeték Magyarországra „beléptetését”.

A paksi atomerőmű-beruházás jól halad, „a szükséges korrekciókat időben elvégeztük és elvégezzük” – tette hozzá Orbán Viktor.

Arra is kitért, hogy Magyarország és Oroszország közösen is tesz lépéseket a világban üldözött keresztények megsegítése érdekében.

Magyarországot is érintheti a Török Áramlat

Magyarországon haladhat keresztül a Török Áramlat földgázvezeték folytatásának egyik szakasza – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott keddi moszkvai sajtótájékoztatóján.

Putyin emlékeztetett rá, hogy az Európába irányuló orosz gáztranzit ma is magyar területen halad át, ahol gáztározók szavatolják az európai fogyasztók megbízható és zökkenőmentes ellátását még a kereslet csúcsidőszakaszaiban is.

Vizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy magyar partnereinket csatlakoztassuk az orosz gáz Európába szállításának új útvonalaihoz. Nem zárom ki, hogy a Török Áramlat megépítése után a gázvezeték egyik szárazföldi folytatása Magyarországon haladhat majd keresztül

– mondta.

Az orosz elnök elmondta, hogy a magyar kormányfővel közös kezdeményezés alapján kormányközi bizottság alakul a kétoladalú regoinális együttműködés összehangolására, amely az év vége előtt megtartja majd alakuló ülését.

Orbán Viktor Oroszország Vlagyimir Putyin török áramlat
Kapcsolódó cikkek