Magyar gazdaság

Növelnék az árrést a patikusok

A támogatott hatósági árral szabályozott gyógyszerek degresszív árrésének felső sávja 2012-ben változott utoljára, miközben egyre több a vény nélkül kapható termék.

A gyógyszertárak közép- és hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatban a munkaerőhiány, a degresszív árrés, a patikákban kapható termékek szabályozása és a generációváltás egyaránt súlyos probléma – mondta Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) elnöke a magyarországi gyógyszertárpiaci körkép adatait ismertetve. Nyomatékosította, hogy minden második hazai patika munkaerőhiánnyal küzd, a helyettesítéssel kapcsolatos gondok leginkább a vidéki kis gyógyszertárakban jellemzők. A patikák 20 százalékában helyettesítéssel oldható csak meg a betegek biztonságos gyógyszerellátása – jegyezte meg.

A Szinapszis Kft. által megkérdezett gyógyszertárak kétharmada szerint a profilrendeletnek csak azt kellene szabályoznia, hogy mely termékek forgalmazhatók kizárólag gyógyszertárban, minden másról pedig a gyógyszertár szabadon dönthetne. A hazai patikák többsége – 57 százaléka – valamilyen hálózatos rendszerben működik vagy társuláshoz tartozik. A gyógyszertárak felének a bevétele havonta nettó 20 millió forint alatt marad, harmaduk 20-30 milliós forgalmat bonyolít, minden ötödik patika jut csak 30 millió forintos szint fölé – mondta Kun Eszter, a Szinapszis kutatási igazgatója.

Több tényező is hátráltatja a fenntartható működtetést
Fotó: Békés Megyei Hírlap / Imre György

Az ágazati korfát tekintve Zlin­szky János aláhúzta, hogy az adott patikában tulajdonrésszel rendelkező gyógyszerészek 62 százaléka már elmúlt 45 éves, míg a beosztottak esetében az arány fordított, kétharmaduk 35 éves vagy fiatalabb. Utóbbi gyógyszerészek körében alig 20 százalékos részarányt képvisel a 36–45 éves korosztály, pedig nekik kellene hamarosan átvenni az idősebb kollégáktól a gyógyszertárak vezetését – tette hozzá a HGYSZ elnöke.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott, hatósági árral szabályozott gyógyszerek degresszív árrésének felső sávja 2012-ben változott utoljára – emlékeztetett Zlinszky. A patikusok többsége szerint ideje lenne az alacsony árrést megemelni, ugyanis az elmúlt években átalakult a patikai forgalom. Öt évvel ezelőtt a NEAK-támogatott gyógyszerek a patikák forgalmának 75-80 százalékát tették ki, ez a termékkör ma már csak 60-65 százalékért felel. Az árrés emelése megfelelő állami támogatással megoldható lenne, ez esetben a fogyasztók nem éreznének árváltozást, a gyógyszertárak számára viszont kedvező hatása lenne – tette hozzá a szakember.

 

Zlinszky János gyógyszertárak degresszív árrés HGYSZ patika
Kapcsolódó cikkek