Magyar gazdaság

Második adóreformra van szükség az MNB szerint

A fenntartható felzárkózás korszakról korszakra változik, egy új generációs gondolkodás szükséges a növekedéshez – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Növekedési jelentés ismertetésének sajtótájékoztatóján. Balatoni András, az MNB igazgatója hozzáfűzte: az idei jelentés duplája a tavalyinak, ami nem véletlen.

A gazdaságpolitikának kulcsszerepe van a gazdaságpolitikai fordulatban – mondta Balatoni András. Hatalmas tartalékok vannak a kkv-szektorban, amit ki kell aknázni. Szükséges egy második adóreform, egy hatékony állam és infrastruktúra.

A belső megtakarítások is elengedhetetlen feltételei a tartós növekedésnek.

Ezekkel 2030-ra megközelíthetjük Ausztria fejlettségi szintjét.

Magyarország tartós növekedésének kulcsa a közepes fejlettségűek csapdájából való kitörésben keresendő – írják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdászai a Növekedési Jelentésben. A korábbi felzárkózási célok a kínálati oldalról közelítették meg a kérdést, míg most a keresleti oldalt is felhasználva egy holisztikus megközelítést alkalmazunk.

Az extenzív növekedési pályáról intenzívre kell átállni, a foglalkoztatás nem bővíthető már sokáig, a tőkeintenzív, termelékenységnővelő irányba kellene elmozdulni.

Fotó: Vémi Zoltán

A sikeres versenyképességi fordulat alapja a globális gazdaságot formáló megatrendek átfogó ismerete, amelyek belépési pontokat jelenthetnek hazánknak. Sikeres felzárkózásként a korábbi évtizedekben tőkeintenzív fejlődéseket láthattunk, így Magyarországon is ezt lenne célszerű megvalósítani.

Amennyiben a reformok nem valósulnak meg, a teljes tényezőtermelékenység a közepes csapdájúak szintjén marad. A beruházási rátát legalább 25 százalékos szinten kell stabilizálni, és a teljes foglalkoztatottságot is fenn kell tartani ezzel párhuzamosan.

A közepes fejlettségű potenciális GDP-növekedés 1,5 százalék, míg a reformok után ez 4,5 százalék lehet. A nettó reálbérek megduplázódása 2030-ra elképzelhető, ehhez 31 százalékkal az 9 százalékra csökkentése és a járulékcsökkentések is hozzájárulhatnak.

A reformpályán is elérhető az egyensúlyi költségvetés, vagyis nem az államnak kell finanszíroznia a fejlődést, a bankszektornak jelentős lehetősége van erre. Fontos, hogy a megtakarításokat becsatornázzák a reálgazdaságba és ne fogyasztásra menjen el.

Három fontos mechanizmust azonosítottunk, ami biztosítja a fenntartható növekedést: a kkv-k mérethatékonysága, a hatékony állam és a demográfia – fejtette ki Balatoni András.

A kkv-knak hat százalékos növekedési pályát kellene befutni, és így a nagyvállalatok 2 százalékos növekedése is elegendő a felzárkózáshoz. A méretgazdaságosságból kifolyólag a kisvállalatok termelékenységi többlete 80 százalék, míg a középvállalatoknál 230 százalék, vagyis fúziókkal jelentős termelékenységjavulás érhető el.

adóreform Balatoni András MNB
Kapcsolódó cikkek