Magyar gazdaság

Módosítás előtt áll a földforgalmi törvény

A jövőben nem lehetne kifogást benyújtani a termőföld adásvételekkel kapcsolatban a NAK területi szervei által hozott állásfoglalással szemben.

A jövőben nem lehetne kifogást benyújtani a termőföld adásvételekkel kapcsolatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) területi szervei által hozott állásfoglalással szemben az önkormányzati képviselő-testületekhez – többek között ezt is tartalmazzák azok az a törvénymódosító javaslatok, amelyeket tegnap nyújtott be az Országgyűlésnek Győrffy Balázs, a NAK elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke és Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke. A törvényjavaslat szerint

változna például a termőföldek adásvételével kapcsolatos állásfoglalással szembeni jogorvoslat rendje.

A jelenlegi szabályozás szerint a helyi földbizottságok feladatát, azaz a termőföldek adásvételének véleményezését a NAK területi szervei látják el, állásfoglalásukkal szemben az önkormányzatok képviselő-testületéhez lehet kifogást benyújtani. A helyhatóságok döntése ellen pedig a bíróságon lehetett fellebbezni.

Sok esetben előfordult azonban, hogy a perköltségek megfizetése egy-egy kistelepülés működését veszélyeztette, ezért a javaslat értelmében a képviselő-testületek a jövőben nem vennének részt az eljárásban. Jogorvoslatért bírósághoz lehetne fordulni, azok azonban nem változtathatnák meg a NAK területi szerveinek döntését, csupán új eljárás lefolytatását rendelhetnék el. A NAK értékelése szerint az új szabályok között megerősödik a helyi gazdák szerepe a földforgalom ellenőrzésében, és ezzel a birtokpolitikai célkitűzések megvalósításában.

Nem lehetne kifogásolni a kamara területi szerveinek álláspontját az adásvételeknél
Fotó: VG / Vémi Zoltán

Módosulna az állattartók jogosultsága az elővásárlásra és az előhaszonbérletre, a földek művelési ágának pedig igazodnia kellene a tartott állatok takarmányszükségletéhez. Komoly szankciókkal járna, ha a földtulajdonos nem tartja be az elővásárláskor számára előnnyel járó, vállalt kötelezettségeket. Ha ez a figyelmeztetés és a bírság után sem változik, vételi jog keletkezne az adott területre, és az elővásárlási sorban hátrébb szoruló gazdálkodók az eredeti áron megvásárolhatnák a termőföldet, illetve ha nem lenne vevő, a földalap lépne fel vásárlóként. A jövőben a visszaélések elkerülése érdekében nem lehetne feles bérleti, illetve részesművelési szerződést kötni, a földcseréhez pedig a területi kamarai szervek jóváhagyására is szükség lesz.

A földforgalmi törvényen kívül várhatóan több agrárjogszabály is módosul. Az Országgyűlés előtt van a szintén Győrffy Balázs, Font Sándor és Jakab István által előterjesztett javaslat egyes törvényeknek az agrárgazdaság versenyképességével összefüggő módosításáról, illetve egy a kormány által benyújtott, szintén több jogszabályt módosító indítvány is.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

termőföld mezőgazdaság jogalkotás Agrárkamara földtörvény-módosítás
Kapcsolódó cikkek