Magyar gazdaság

A legegyszerűbb pénzesíteni a kiesett béren kívüli juttatást

Jó eséllyel bérként fizetik majd a munkáltatók az Erzsébet-utalványok ellenértékét, de a piacon meglévő utalványforgalmazóknak is juthat a százmilliárdos piacból.

A január 1-jétől hatályos adójogszabályok értelmében megszűnik az Erzsébet-utalványok kedvezményes adózása, ennek következtében az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. megszünteti mind a papíralapú, mind az elektronikus Erzsébet-utalványok forgalmazását – új utalvány már nem rendelhető, a már forgalomban lévő utalványok jövő év végéig felhasználhatók.

A döntés a becslések szerint mintegy 200 milliárd forintos forgalmat érint, az Erzsébet-utalványnak csaknem 60 ezer szerződött elfogadóhelye volt, több százezer munkavállaló használta a megoldást. A munkavállalóknak legkésőbb tegnapig volt lehetőségük rendeléseket leadni a társasághoz, amelyik cég ezt követően fizetne az utalványok legyártásáért, azt már nem teljesítik, az összeget visszautalják.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A december végén bejelentett megszűnés nehéz helyzetbe hozta azokat a munkaadókat, akik 2019 egészére terveztek ezzel a juttatási elemmel. Az idei év végi rendelések volumene ugyanis leginkább az ünnepekre adott jutalmak, illetve az év eleji cafeteria rendezésére elegendő csupán. A változásra alapvetően két kézenfekvő választ adhatnak a munkáltatók: az Erzsébet Utalványforgalmazó helyett más szolgáltatóval szerződnek le – ilyenből és hasonló portfólióval több is működik a magyar piacon –, vagy az Erzsébet-utalványt kivezethetik az általuk kínált béren kívüli juttatási elemek közül.

Az mindenesetre kijelenthető, hogy a munkavállalók a kifeszített munkaerőpiaci helyzet miatt aligha veszítenek a helyzet kapcsán. Mivel az adóváltozások miatt az Erzsébet-utalvány jövőre ugyanúgy adózott volna, mint a jövedelem, ahol egész évre terveztek ezzel a cafeteriával, helyette hasonló mértékben bért is számfejthetnek majd. Arra szakértők szerint kevés az esély (illetve az adott cég lehetőségeitől függ), hogy mindezt a kieső Erzsébet-utalványok alapbérbe építésével oldanák meg, mivel jellemzően a béreket és a juttatásokat külön büdzsében kezelik.

A teljes cikk a pénteki Világgazdaságban olvasható

Erzsébet-utalvány cafetéria 2019 Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.
Kapcsolódó cikkek