Magyar gazdaság

Törökország meglepetést okozhat az idén a befektetőknek

Azok a fejlődő és feltörekvő piacok szerepelhetnek jól az idén, amelyek tavaly alulteljesítettek. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a török, a kínai és a mexikói eszközök érdemelnek figyelmet.

Az MSCI fejlődő piaci indexe tegnap 949 dollárra esett. Ennél rosszabbul az elmúlt egy évben csak a tavaly október végi, globális eladási hullám idején állt a mutató. Az index éves alapon 19 százalékot esett, tavaly januári, történelmi csúcsáról már csaknem 25 százalékot zuhant.

Bár a globális folyamatok, a kereskedelmi háborús feszültség, a dollárkamat növekedése és a politikai bizonytalanságok sem tettek jót a fejlődő és feltörekvő piacoknak, a tőkekivonást mégis inkább egyedi, országspecifikus tényezők fűtötték. Az egyes piacok ugyanis nem egyforma mértékben estek:

az MSCI török indexe csaknem 40 százalékot zuhant, a kínai bő 20 százalékot, de az orosz csak 7, míg a brazil csak 2,5 százalékot.

Vélhetően az idén is az egyedi történesek szabják meg az irányt. A Fed már nem fog számottevően emelni a kamatszinten, a dollár erősödése megállhat, a kereskedelmi háborút pedig már jórészt beárazta piac – közölte lapunkkal Büki András. Az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója azoktól a kötvény- és devizapiacoktól vár jó teljesítményt, amelyek az elmúlt időszakban alulteljesítettek.

Fotó: AFP

Büki szerint a tavalyi eladási hullám után nagyon olcsó lett a török piac, egyes eszközök árai jó beszállási lehetőséget teremtenek.

Sokan riogatnak, hogy még nincs a mélyponton, hiszen a GDP-zsugorodás még tart, de azt látni kell, hogy a mélypontja nem esik egybe az árfolyamokéval. A tavalyi harmadik negyedévben 1,1 százalékot zsugorodó vélhetően tovább apadt, a kettő-négy negyedévig is tarthat.

A befektetési igazgató szerint azonban a gazdasági lassulás már többnyire beépült az árfolyamokba, az eszközralihoz nem feltétlenül kellenek pozitív hírek. Az elmúlt évek túlhevült növekedését a török gazdaságnak korrigálnia kell, a deviza- és a részvénypiacok ezt már megelőlegezték.

A szakember szerint a kínai piacra is érdemes figyelni. A kereskedelmi háború miatt ugyanis elfordultak a bel- és külföldi befektetők a kínai részvényektől, így azok nagyon olcsónak számítanak. Éves alapon több mint 6 százalékot gyengült a jüan a dollárral szemben, áprilisi csúcsa óta csaknem 9 százalékot, míg a vezető részvényindexek 25-40 százalékot. Ám a tavalyi év utolsó két hónapjában az újabb tarifák és intézkedések belengetése nem lökte már mélyebbre sem a jüant, sem a börzéket, vélhetően már ezután sem fogja – hangsúlyozta az igazgató.

Hozzátette:

a mexikói piac is jó időszak előtt állhat. Az Egyesült Államok külkereskedelmi politikájának változása csak marginálisan fogja érinteni a gazdaságot.

A korábban vártnál kevesebb idei Fed-kamatemelés ugyanakkor jót tehet a pezó árfolyamának, a kötvényhozamok pedig már korrigálnak a decemberi csúcsokról, de bőven van még tér a további hozamcsökkenés előtt – mutatott rá Büki.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

tőzsde MSCI Törökország
Kapcsolódó cikkek