Magyar gazdaság

Sok ingatlanpiaci tranzakciót érinthet a falusi csok

A kormány tervei szerint a falusi csokra 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre, de az igényektől függően lehet bővíteni a forrást. Az intézkedéscsomag az ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát érintheti a Duna House elemzése szerint.

A Magyar falu program keretében bejelentett falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a hazai ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát érintheti, és elsősorban a nagyvárosoktól távolabb eső településeken jelenthet segítséget az otthont keresőknek, a főváros környéki ingatlanpiacon nem fog jelentős változást okozni a Duna House elemzése szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2017-ben az ingatlanpiaci tranzakciók 23 százaléka bonyolódott a községekben, azonban ebben benne vannak a stagnáló, vagy gyarapodó községekben zajló adásvételek is,

így a mostani jelentős kedvezmény körülbelül a tranzakciók 15-18 százalékát érintheti majd

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint. Hozzátette,

Pest megyét vizsgálva egyértelműen látszik, hogy azok a települések, amelyekre a mostani kedvezmény vonatkozik, a külső agglomerációs térségben találhatóak.

A fővárostól 50-100 kilométeres távolságot kell megtenni ahhoz, hogy kedvezőbb feltételekkel lehessen ingatlant vásárolni. Ez jellemzően akár kocsival, akár tömegközlekedéssel 1 óra feletti ingázással járhat naponta, ennek idő- és költségvonzatát is érdemes számításba venni a lakóhely kiválasztása előtt – mutatott rá az elemzési vezető.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / AFP

Orbán Viktor: a falu a jövőhöz tartozik

A kormány fontosnak tartja, hogy a falusi életforma ne szűnjön meg, ezért azokon a településeken – körülbelül kétezer helyen –, ahol a népességcsökkenés üteme meghaladja az országos átlagot, lehetővé teszik, hogy azok a gyermeket vállalók, akik otthont akarnak teremteni maguknak, az elérhető támogatási összegeket használt lakás vásárlására, bővítésére és felújítására is használhassák – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hiszek abban, hogy a falu nem a múlthoz, hanem a jövőhöz tartozik, és abban is, hogy minőségi életet lehet élni falun

– fogalmazott.

A családvédelmi akcióterv pénzügyi hátteréről szólva azt mondta: Varga Mihály pénzügyminiszter „mindig aggodalmaskodik, és jól teszi”, mert kell egy higgadt, nyugodt ember, akit nem ragadnak el az érzelmek, és az ő véleményét mindig elfogadja, mert a pénzügyeknek rendben kell lenniük. Úgy értékelt, hogy az ország mostani és szerinte a jövőben is várható felminősítése egy vitán felül álló elismerése a pénzügyminiszter munkájának.

Orbán Viktor
Fotó: Balázs Mohai / MTI/Balazs Mohai

Varga Mihály maga is nagycsaládos, pontosan tudja, miről van szó, ráadásul karcagi ember – „az se New York, nem a világ urbánus középpontja” –, tehát ismeri a vidéki életet – jegyezte meg.

Orbán Viktor az interjút azzal zárta, hogy a kérdését jóváhagyták, a családvédelmi akcióterv pontos szabályait a következő kormányülésen véglegesítik, továbbá

folyamatban van egy 440-450 falut érintő gazdaságfejlesztési intézkedés részletszabályainak a kidolgozása, és készül a kabinet egy átfogó romafelzárkóztatási programmal is.

A települések kétharmadát érinti

Több mint 2000 települést érint a falusi – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára péntek reggel az M1-en.

Orbán Balázs közölte, hogy az intézkedés célja, hogy növeljék a legkisebb települések lakosságmegtartó képességét.

Ezek a falvak a rendszerváltás óta nem kapták meg azt a támogatást és segítséget, amelyre szükségük van. A kormány ezen kíván változtatni a Magyar Falu programmal is, amelynek része a falusi csok

– tette hozzá.

A kormány ennek révén nem csak az új lakások építését támogatja, hanem a már meglévő ingatlanok felújítását, korszerűsítését is – mondta.

A tervek szerint a falusi csokra 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre, de a kormány az igényektől függően kész bővíteni a forrást – közölte az államtitkár.

A kormány döntött a falusi csok szabályairól

A falusi csok az 5000 fő alatti településeket érinti, azokat, ahol a lakosságszám a 2003. január 1-jei adatokhoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag.

 

Orbán Balázs falusi csok csok
Kapcsolódó cikkek