Magyar gazdaság

Felfutóban az akkumulátorgyártás

Megugrottak a hazai akkumulátorgyár-építések, és mind több erre vonatkozó tervet jelentenek be. A betelepülő külföldi gyártók között dél-koreaiból van legtöbb.

Lassan csökkent a cégek és az alkalmazottak száma a hazai akkumulátor- és szárazelemgyártásban 2016-ig a Nemzeti Cégtár adatai szerint. Míg 2013-ban 26 vállalat volt a szektorban, együttesen több mint 3200 alkalmazottal, és az éves nettó árbevételük meghaladta a 94 milliárd forintot, addig 2017-ben 21 cég volt a piacon, nagyjából ugyanannyi alkalmazottal, mint az előző évben, de 76 milliárd forintnál kisebb árbevétellel. Tavaly megfordult a tendencia: az év végén 23 céget jegyeztek a szektorban, a dolgozók száma pedig meghaladta a 3700-at.

A növekedéshez – és a várható további bővüléshez – nagyban hozzájárulnak az újonnan betelepült cégek is. Ezek egyike a japán GS Yuasa, amelynek első európai gyárát januárban adták át Miskolc déli ipari parkjában. A 8,8 milliárd forintos beruházást az állam 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette. Az alapkövet tavaly márciusban tették le, a projekt első ütemében egy 60 ezer négyzetméteres csarnok épült. A GS Yuasa telephelyén lítiumos akkumulátort gyártanak, a terméket elektromos és hibrid hajtású autókhoz is használják.

Miskolcon működik a GS Yuasa első európai gyára
Fotó: MTI/Vajda János

A dél-koreai Shinheung Sec nyolcmilliárd forintból épített monori gyárában már tavaly megkezdődött a termelés, elektromos autók akkumulátoraihoz gyártanak alkatrészeket.

A szektor legnagyobb tavalyi beruházását a szintén dél-koreai SK Innovation jelentette be. A társaság 97,5 milliárd forintból hozza létre a komáromi ipari parkban az elektromos autókhoz való akkumulátorokat gyártó üzemét. Harmadik dél-koreaiként a Doosan közölte, hogy 32 milliárd forintból épít üzemet Tatabányán. Új gyárában – Európában egyedüliként – rézfóliát állít majd elő az elektromos autók akkumulátoraihoz. Az építkezés várhatóan 2019 második felében ér véget.

A Samsung SDI Magyarország Zrt. 2016 óta gyárt akkumulátort elektromos autókhoz a gödi gyárában, amelyben a társaság 2020-ig további jelentős, összesen 1,27 milliárd eurónyi beruházást tervez. Eközben a németországi tulajdonú Robert Bosch Power Tool Kft. európai akkumulátorgyártási kompetencia-központot hoz létre, és bővíti szerszámgép-összeszerelő kapacitását Miskolcon, a beruházás összesen mintegy 14 milliárd forintba kerül.

További részletek a szerdai Világgazdaságban

akkumulátorgyártás Miskolc ipar akkumulátor
Kapcsolódó cikkek