Magyar gazdaság

Összevonják az uniós beruházástámogató programokat

Az Európai Unió a hatékonyabb működés érdekében konszolidálja a közösségen belüli beruházásokat és munkahelyteremtést támogató pénzügyi lehetőségeket.

A Bizottság javaslata alapján egy programban egyesülne az Unióban a beruházások támogatására jelenleg rendelkezésre álló 14 különböző pénzügyi eszköz. Az uniós állandó képviselők jóváhagyták az ezzel a javaslattal kapcsolatos tanácsi álláspontot. Ebben a megállapodásban nem szerepelnek költségvetési vonatkozású és horizontális kérdések, amelyek megvitatása a 2021–2027-es időszakra szóló, következő többéves uniós pénzügyi keretéről folytatott tárgyalások részeként jelenleg zajlik.

A ma jóváhagyott álláspont lesz az alapja az elnökség és az Európai Parlament közötti tárgyalásoknak, amelyek megkezdésére a lehető leghamarabb sor fog kerülni – olvasható a Tanács által kiadott közleményben. Ezzel egyidejűleg a Tanács folytatja a beruházási bizottság titkárságának székhelyével kapcsolatos munkát.

Az InvestEU program jelentős szerepet fog játszani az ambiciózus és nagy hatású infrastrukturális projektek finanszírozásában. Biztosítanunk kell, hogy a lehető legtöbb európai ágazat és régió élvezhesse a program nyújtotta előnyöket – Eugen Teodorovici, Románia pénzügyminisztere.

A InvestEU program célja, hogy a piaci hiányosságok vagy az optimálistól elmaradó beruházási helyzetek kezelése érdekében az uniós költségvetésből származó garanciákkal ösztönözze a köz- és a magánszféra befektetőinek részvételét a finanszírozási és beruházási műveletekben. A Tanács álláspontja értelmében az uniós garancia a következő szakpolitikai területek között oszlik meg: fenntartható infrastruktúra; kutatás, innováció és digitalizáció; kkv-k; szociális beruházás és készségek.

Az InvestEU az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) sikerére épít. Ez az alap 2015 júliusában indult az uniós beruházások, valamint a és a foglalkoztatás ösztönzése céljából. Ekkor Európa még a pénzügyi és gazdasági válságot követő talpra állás időszakában volt.

Fotó: AFP

A fő partner az Európai Beruházási Bank Csoport (EBB) lesz, amely az ESBA alapot is végrehajtja és kezeli. Emellett a nemzeti fejlesztési bankok és az Európában aktív nemzetközi pénzügyi intézmények is közvetlenül igénybe vehetik majd az uniós garanciát. A tanácsi szöveg alapján a tagállamok a számukra allokált kohéziós politikai forrásokból átcsoportosításokat hajthatnak végre az InvestEU alapba, amivel hozzájárulhatnak a garancianyújtáshoz.

A Tanács álláspontja alapján az InvestEU program főbb irányító testületei a következők lesznek:

  • a Bizottság négy képviselőjéből, az EBB három képviselőjéből és az egyéb végrehajtó partnerek két képviselőjéből álló irányítóbizottság, amely stratégiai és operatív iránymutatást nyújt az InvestEU számára,
  • a végrehajtó partnerek és a tagállamok képviselőiből álló tanácsadó testület, amely tanácsot ad a Bizottságnak és az irányítóbizottságnak,
  • független szakértőkből álló, a finanszírozási és beruházási kérdésekkel foglalkozó beruházási bizottság, amely a projektekkel kapcsolatban külső szakismereteket biztosít a beruházások értékeléséhez.
  • Az Európai Parlament 2019. január 16-án fogadta el az InvestEU programmal kapcsolatos álláspontját. Az elnökség e részleges tárgyalási megbízás alapján mihamarabb tárgyalásokat fog kezdeni az Európai Parlamenttel.

    InvestEU Európai Tanács InvestEU program Európai Parlament Európai Stratégiai Beruházási Alap
    Kapcsolódó cikkek