Magyar gazdaság

Új praxis- és letelepedési pályázatokat hirdettek meg orvosoknak, fogorvosoknak

Idén 1,25 milliárd forint jut a háziorvosi és fogorvosi körzetek praxisjogvásárlási és letelepedési pályázataira. A februári adatok szerint tartósan betöltetlen háziorvosi körzet 422 van Magyarországon, emellett 255 fogorvosi szolgálati hely áll üresen.

Idén 1,25 milliárd forint jut a háziorvosi és fogorvosi körzetek praxisjogvásárlási és letelepedési pályázataira.

A februárban publikált adatok szerint Magyarországon több mint 670 praxis áll üresen.

Az egészségbiztosító adatai szerint 6519 háziorvosi szolgálattal állnak szerződésben, a fogorvosi szolgálatok száma pedig több mint négyezer.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján a napokban megjelent pályázati kiírás szerint a háziorvosi praxisjog vásárlásához maximum négymillió forint támogatás nyerhető el. A tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek letelepedési támogatására pedig az elnyerhető legmagasabb összeg húszmillió forint, amelyet a legalább öt éve üresen álló praxis betöltése esetében fizetnek ki. Annál nagyobb támogatást nyújt az egészségbiztosító, minél régebben áll betöltetlenül a háziorvosi szolgálat – derül ki a tenderből.

Fotó: MTI/Filep István

A kiírás szerint praxisjog vásárlásához olyan orvos kérhet támogatást, aki az elmúlt két évben nem rendelkezett háziorvosi praxisjoggal, és vállalja, hogy nyertes pályázat esetén négy éven keresztül nem hagyja el a praxisát.

2014 és 2018 között a letelepedési pályázaton nyertes és támogatási szerződést kötő, pályázó háziorvosok száma 177 volt, a fogorvosoké pedig hetven. A kifizetett támogatási összegek a négymilliárd forintot is meghaladták: a háziorvosi pályázók esetében 2,8 milliárd forint, a fogorvosoknál pedig 1,66 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást utaltak el – írta a parlament honlapján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A 2015 és 2018 közötti időszakban praxisjogvásárlási pályázaton 220 orvos cserélt praxisjogot, az erre kifizetett támogatás összege 1,12 milliárd forint. Az államtitkár hozzátette: ez idáig a pályázatok segítségével 637 ezer lakos háziorvosi, valamint 250 ezer lakos fogorvosi ellátását biztosították.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

 

magánpraxis praxispályázat
Kapcsolódó cikkek