Magyar gazdaság

Ez is lehetne az uniós adópolitika iránya

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a gazdaságfehérítő intézkedéseink az Európai Uniónak is mintát adhatnak.

Az elmúlt években végrehajtott magyar gazdaságpolitikai fordulat lényege, hogy az élőmunka és tőke adóztatása helyett fokozatosan a beruházásokat és a növekedést elősegítő, a gazdasági szerkezetet pedig kevésbé torzító fogyasztást terhelő adókra került át a hangsúly

– hívta fel a figyelmet Varga Mihály tárcavezető kiemelve, hogy a magyar gazdaság eredményei többek között ennek is köszönhetők. Mint mondta, az versenyképességét sokkal hatékonyabban növelné az áfacsalások visszaszorítására irányuló együttműködés erősítése és kiterjesztése.

Varga Mihály pénzügyminiszter (hátul, balra) az EU-tagországok pénzügyminisztereinek informális tanácskozásán
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Magyarország nem támogatja a javasolt közös társasági adóalap és az arra épülő saját forrás bevezetését, mert az hátrányosan érintené a magyar költségvetést.

Magyarországon a gazdaság fehérítése érdekében több hatékony intézkedés is megvalósult az elmúlt időszakban, mint például az online pénztárgépek, az online számlázás, az automaták adóhivatali bekötése, illetve az Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszer.

Az ilyen jellegű, az adóbeszedés hatékonyságát erősítő közös intézkedések kidolgozása lehetne az uniós adópolitika helyes iránya

– szögezte le Varga Mihály. A környezet- és egészégvédelmi adók szerepének növelésével egyetértünk, hiszen azok alkalmazása hozzájárulhat a környezetre és emberi egészségre káros tevékenységek, valamint termékek visszaszorításához – mutatott rá a miniszter.

Magyarország Európai Unió adózás pénzügyminiszterek adópolitika
Kapcsolódó cikkek