Magyar gazdaság

Kína venné át a főszerepet Szíriában

Az amerikaiak kivonulásával Kína veheti át a főszerepet Szíriában, ahonnan tovább terjesztheti befolyását a Közel-Keleten.

Az Egyesült Államok és az Euró­pai Unió nem mutat hajlandóságot arra, hogy részt vegyen a háború dúlta Szíria újjáépítésében, mert semmiféleképpen nem akarják támogatni Bassár el-Aszad elnök rezsimjét. Pedig nem csekély üzletről van szó:

az ENSZ becslése szerint 250 milliárd dollárt emészthet fel az újjáépítés, de Damaszkusz ennél sokkal nagyobb összeggel, 400 milliárd dollárral számol.

A tortán Aszad fő támogatói, Oroszország, Irán és elsősorban Kína osztoznak majd. Peking számára Szíria kiváló lehetőség, a gazdasági előnyök kihasználása mellett módot ad arra is, hogy növelje befolyását a Közel-Keleten. A kínaiak évek óta készülnek: a háború idején végig működtették damaszkuszi nagykövetségüket, katonai segítséget nyújtottak Aszadnak, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként megvétóztak szinte minden Szíria elleni határozatot és szankciót. Már 2017-ben ígéretet tettek, hogy 2 milliárd dolláros költséggel létrehoznak egy ipari parkot Szíriában, amely 150 vállalatnak biztosíthat helyet. Nagy valószínűséggel az országban fog kikötni annak a 23 milliárd dolláros hitel- és segélycsomagnak a jelentős része is, amelyet Peking tavaly júliusban ajánlott fel a térségnek a kínai–arab együttműködési fórumon.

Fotó: AFP

Szíria és a szomszédos Libanon fontos szerepet kaphat az új selyemút néven is ismert Egy övezet, egy út (új selyemút) kezdeményezésben is, mert alternatív kijáratot biztosít az Európába irányuló kínai áruszállításban a Földközi-tengerhez a Szuezi-csatorna helyett, így kulcsfontosságú csomópontjai lehetnek a Kínát, valamint Közép- és Nyugat-Ázsiát összekötő gazdasági folyosónak.

A szíriai határtól alig 30 kilométerre lévő libanoni Tripoli december óta a világ egyik legnagyobb tengeri szállítmányozási vállalata, a kínai állam tulajdonában lévő COSCO térségbeli központja.

Tripoli a tervek szerint különleges gazdasági övezeti státuszt kap az új selyemúton belül, és a kínaiak tervei között szerepel a kikötő és a nyugat-szíriai Homsz összekötése is közvetlen vasútvonallal. A másik kiszemelt a legnagyobb szíriai kikötő, Latakia, amelynek Peking tavaly októberben 800 elektromos generátort adományozott.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashataja

új selyemút Sziria
Kapcsolódó cikkek