Magyar gazdaság

Rögösebbek lettek az európai utak

Az Európai Tanács után az Európai Parlament is kiállt a térségünk közúti árufuvarozói társaságait kedvezőtlenül, a nyugat-európaiakat pedig alig érintő szabályozásmódosítások mellett.

Tovább romolhat a térségi – benne a magyarországi – közúti árufuvarozók helyzete, miután múlt pénteken az Európai Parlament plenáris ülése megszavazta a EU mobilitási csomagjában foglaltakat.

A problémát az okozza, hogy ezzel még jobban bebetonozódtak a kilenc tagállam – köztük Magyarország – ellenszavazata és egy tartózkodás ellenére megszavazott, tavaly decemberben az Európa Tanács által már jóváhagyott regulák, márpedig ezek egyes előírásait térségünk érintett társaságai nem vagy csak nagy áldozatok árán és hátrányok mellett tudnák teljesíteni.

Fotó: Kallus György / VG

 

„Most az a kérdés, hogy mikor kezdődnek meg az intézményközi egyeztetések a végső parlamenti jóváhagyás előtt a tervezetről.

Sajnos egyes hírek szerint a román elnökség nem erőlteti a tárgyalásokat, vélhetően azért, mert Románia gazdasági érdekei mások”

– válaszolt a Világgazdaság kérdésére Deli Andor fideszes EP-képviselő. Igaz,

a politikus úgy tudja, hogy az Európai Bizottság nagy erőkkel szorgalmazza a trialógus mielőbbi megkezdését, de a csomag jóváhagyása így is nagy valószínűséggel az EP-választások utánra marad.

Ennek az az oka, hogy az addig eltelő idő már kevésnek tűnik a trialógusokra, a parlamentnek pedig már csak egy plenáris ülése lesz, a jövő héten. A választásokig nem reméli az erőviszonyok érdemi javulását a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, sőt attól tart, hogy a csomag hatálybalépésétől végrehajtási és ellenőrzési káosz lesz a nemzetközi fuvarozásban.

Mobilitási csomag Európai Parlament közút
Kapcsolódó cikkek