A 19 főnél többet foglalkoztató élelmiszeripari cégeknél a beruházások értéke az előzetes adatok szerint 9 százalékkal csökkent 2018-ban az előző évihez képest – derül ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Agrárgazdasági Kutatóintézetének felméréséből. A beruházásokat 2018-ban is nagyrészt saját erőből finanszírozták a vállalkozások, de a saját erő 66 százalékos aránya már csökkenést mutat az előző évi 76 százalékhoz képest. Ugyancsak csökkent – a háromnegyedére – a társvállalati és az önkormányzati források aránya. A beruházások finanszírozásában a legnagyobb mértékben az egyéb kölcsönök és a banki hitelek aránya emelkedett – 38-38 százalékkal –, de a támogatások is ötödével nagyobb részt hasítottak ki a forrásokból. A támogatások aránya a beruházásokban így is csak 2 százalékponttal, 9 százalékra emelkedett, míg a banki hitel a 2017. évi 13 százalékról 2018-ra 19 százalékra nőtt.
Nőtt a beruházásokon belül a gépekre és berendezésekre fordított összeg aránya, amely a 2017-es 61-ről 65 százalékra emelkedett. Csökkent ugyanakkor – 30-ról 26 százalékra – az épületekre és építményekre és 6-ról 5 százalékra a járművekre költött összeg aránya. A beruházások közül az épületekre és egyéb építményekre fordított beruházások értéke csökkent a legerősebben, 20 százalékkal, ezt követték a járművek 18, majd a gépek és berendezések 3 százalékkal.
A baromfihús-feldolgozásban hajtották végre tavaly a legnagyobb értékű beruházásokat, ezt követi az üdítőital- és ásványvízgyártás, a keményítőgyártás, az édességgyártás, valamint a kenyér- és frisspékáru-gyártás szakágazat. A felsoroltak együtt az összes élelmiszeripari beruházás 41 százalékát tették ki. A kutatóintézetnek adatokat szolgáltató vállalkozások közül a beruházás értéke szerint a tíz legnagyobb a teljes élelmiszeripari beruházás 36 százalékát fedte le, több mint 60 milliárd forint értékben.
Az adatszolgáltatás időpontjában még nem voltak készen a beszámolók, de az előzetes adatok szerint a 19-nél több foglalkoztatottal működő élelmiszeripari vállalkozások 2018-ra az egy évvel korábbinál 6 százalékkal magasabb nettó árbevétel elérését jelezték. Az aktivált saját teljesítmények értéke 12, az egyéb bevételek pedig 47 százalékkal emelkedtek a 2017. évihez képest.
A cégek előrejelzése szerint nettó árbevételük 90, az egyéb bevételük 74 százaléka származott 2018-ban élelmiszeripari tevékenységből, míg ugyanez 2017-ben a nettó árbevétel esetén 91, egyéb bevétel esetén 81 százalék volt. Az élelmiszeripari tevékenység mellett bérmunkában végzett csomagolásból, gépbérbeadásból, bértárolásból, integrációhoz kapcsolódó kereskedelmi tevékenységből, élelmiszernek nem minősülő termék – például gyógyvíz – gyártásából, anyacégtől importált termékek kereskedelméből származott jövedelmük a vállalkozásoknak.
A ráfordításokon belül az anyag jellegű ráfordítások becsült összege 6, a személyi jellegű ráfordítások 11 százalékkal voltak tavaly magasabbak, mint a 2017. évben. A vizsgált körben az üzemi tevékenység eredménye várhatóan 6 százalékkal nő 2018-ban.
A várakozások szerint az élelmiszeripari vállalkozások eszközállománya a megfigyelt vállalkozások körében 119 milliárd forinttal nőtt 2018-ban. A növekedés elsősorban a befektetett tárgyi eszközök 11 százalékos emelkedésével magyarázható – áll az összefoglalóban. E vállalkozások jegyzett tőkéje 2018-ban 7, a saját tőke pedig csaknem 5 százalékkal lett magasabb az előző évhez képest. Az előzetes adatok szerint az adatgyűjtésre kijelölt cégek 2 százalékkal több céltartalékot képeztek 2018-ban, mint egy évvel korábban, a kötelezettségeik pedig összességében 5 százalékkal nőttek.
Forrás innovációra
Az elmúlt időszakban megjelent több olyan pénzügyi termék és megoldás, amely segítheti az élelmiszer-gazdasági innovációk finanszírozását – hangzott el az idén első alkalommal megrendezett Élelmiszergazdasági Innovációk Finanszírozási Konferenciáján. Az Agrárinformatikai Klaszter és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett rendezvényen Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese bemutatta az egyes tudományágakra eső kutatás-fejlesztési ráfordításokat, amelyekből a mezőgazdaság, erdészet és halászat 6 százalékos részarányt képvisel, az élelmiszeripari kutatás-fejlesztés pedig további 6 százalékot. Mint mondta, az élelmiszer-gazdaság számára is elérhető mintegy kilencvenmilliárd forint összegű versenypályázati felhívás.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.