Magyar gazdaság

Lejárt közel ötvenmilliárdnyi adósság

Áprilisban lassult a költségvetési intézmények lejárt adósságának növekedése, az összeg csak 1,6 milliárd forinttal hízott, ezzel elérte a 49,3 milliárd forintot. A kórházak adóssága tovább nő, de a kormányhivatalok és a rendőrségek tartozásállománya láthatóan csökkenni kezdett, részben ennek köszönhető a visszafogott áprilisi adat.

Április végén a költségvetési szervek lejárt adóssága 1,6 milliárd forintos emelkedés után 49,3 milliárd forint volt a Magyar Államkincstár (MÁK) tegnap publikált adatai szerint. Az előző hónapokban havi 7-8 milliárd forinttal nőtt az adósságállomány, vagyis az áprilisi 1,6 milliárd forintos növekedés nagyobb konszolidációt takar. A tartozásból 33,7 milliárd forintra rúg az egészségügyi intézmények, kórházak, klinikával rendelkező egyetemek tartozása. E tétel áprilisban 4,7 milliárd forinttal emelkedett, az első négy hónapban átlagosan havi 5 milliárd forinttal lett nagyobb.

Az összes tartozásból harminc nap alatti 20,8 milliárd forint, harminc és hatvan nap közötti 11,4 milliárd forint, hatvan napon túli lejáratú 16,9 milliárd forint a MÁK közlése szerint.

A nagy adósok listáját a Péterfy kórház vezeti, amelynél április végén már 2,8 milliárd forintos tartozást mértek. A második legnagyobb adós a Honvédkórház, ezen két intézmény állandóan a nagyobb adósok között szerepel. Harmadik helyen a tankerületi központok vannak, amelyeknél a hónap végén már 2,2 milliárd forintos lejárt adósságot tartottak nyilván az államkincstár beszámolója szerint.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

(A címlapkép forrása: MTI / Szigetváry Zsolt)

Magyar Államkincstár adósság közintézmények mák
Kapcsolódó cikkek