Magyar gazdaság

A javaslat szerint jövőre megszűnhet a cégek előlegfeltöltési kötelezettsége

A parlament előtt lévő tavaszi adócsomag egyik javaslata eltörli a cégek decemberi társaságiadó-feltöltési kötelezettségét. Ennek kapcsán felmerül az abból való támogatás lehetőségének megszűnése is, így ez a procedúra most még bizonytalan – hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

A cégek a társasági adójuk egy részét felajánlhatják meghatározott kedvezményezett célokra, például filmalkotások vagy látványcsapatsportok támogatására. Tavaly decemberig kulturális célokra (színházak, művészeti produkciók) is fel lehetett ajánlani a kulturális TAO-t. A számos visszaélés miatt maguk a színházak kérték a rájuk vonatkozó szabályok szigorítását, végül a kormány a teljes eltörlés mellett döntött, azzal a megkötéssel, hogy a kieső TAO-pénzeket a produkciók költségvetési támogatásként kapják meg.

A 2020-as költségvetés kifejezetten számol a sport és a filmalkotások kedvezményeivel
Fotó: MTI / Kallos Bea

Így már csak sport- és filmtámogatásra lehet felajánlani a társasági egy részét, amit a cégek a havi vagy a negyedéves adóelőlegükből, az adóelőlegük kiegészítéséből (feltöltéséből) és az éves adójukból tehetnek meg. Ha megszűnik a feltöltési kötelezettség, akkor felmerül a támogatás lehetőségének megszűnése is, legalábbis a Crowe FST szerint. Ugyanakkor a kormány erről eddig nem beszélt, várhatóan új szabályokat kell alkotni az adófelajánlások zökkenőmentessé tételére.

A kabinet a 2020-as költségvetésben kifejezetten számol a sport- és filmalkotások kedvezményeivel: filmes produkciók támogatására 2020-ban 6,2 milliárd forintnyi TAO kifizetése szerepel a büdzsében, a látványcsapatsportokéra már 126,6 milliárd, és további 5 milliárd a pénzügyi szervezetek különadójából – vagyis a jelek szerint szó nincs a felajánlások eltörléséről.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

tao Crowe FST adózás társasági adó
Kapcsolódó cikkek