Magyar gazdaság

Egyre több lehetőséghez jutnak a kkv-k

A garancia a vállalkozásoknak azért jó, mert a fedezetpótlás segíti a hitelhez jutást, és alacsonyabb kamatszintet is biztosíthat számukra – mondta Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója a Világgazdaság konferenciáján.

A garancia a vállalkozások számára azért jó, mert a fedezetpótlás segíti a hitelhez jutásukat, és akár alacsonyabb kamatszintet is biztosíthat számukra – mondta Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója a Világgazdaság konferenciáján. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. fő ügyfélköre kkv-szektorból tevődik ki, a legnagyobb mértékben a mikrovállalatok teszik ki a portfóliót. A finanszírozók számára pedig csökkenti a hitelezési kockázatot, és a költségeket. Lehetővé teszi továbbá a gyorsított banki bírálati eljárást.

Az állam folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel segíteni tudja a kkv-szektort, ezt a célt szolgálja már 27 éve a Garantiqa is. Az igazi támogatás a kockázatátvállalásban rejlik.

A Társaság alapfeladata, hogy a bankok finanszírozási ügyleteihez vállalt készfizető kezességével segíti elő a kkv-szektor hitelhez jutását, tevékenysége erősíti a bankok hitelkínálatát a kkv-szegmensben, a hitelezési kockázatok részbeni átvállalásán és a tőkeképzési követelmények enyhítésén keresztül. Továbbá a készfizető kezességvállalási tevékenysége a kkv- szektorra jellemző tőke- és fedezethiányt is csökkenti,

ezzel hitelképessé, illetve hitelképesebbé teszi az egyébként életképes, de fedezethiányos vállalkozásokat.

A Garantiqa 2017-ben fogadta el az 5 éves stratégiáját, miszerint növelni kell az aktivitásukat, fejleszteni a portfóliót, és a 2016. évi portfóliót meg kell duplázni 2021-re, ami 900 milliárdos kezességvállalási portfóliót feltételez. Szintén cél, hogy a költségvetési viszontgarancia mellé további garanciaprogramokat indítsanak. A portfóliógarancia terméküket már 5 bank használja, ennek köszönhetően egyidejű közösségvállalásra kerülhet sor a kérelem benyújtását követően. Az időtényező pedig nagyon fontos a hitelezés során.

Búza Éva, a Garantiqua vezérigazgatója
Fotó: Kallus György

A hosszabb lejáratú ügyletekhez kapcsolódó kezességvállalás arányának növelése szintén stratégiai célunk, tekintve, hogy a kkv-finanszírozás általunk tapasztalt gyakori formája a rövid lejáratú folyószámlahitelek nyújtása, és az a feltételezésünk, hogy sok esetben nem a hitelcélnak megfelelő finanszírozási formát kapják a cégek. Ennek érdekében az elmúlt időszakban akciót hirdettünk, a beruházási hitelek arányának növelésére, így 2015 és 2018 között megháromszorozódott az arányuk a porftóliónkban

– emelte ki Búza Éva. Hozzátette, digitalizáció terén is nagy lépéseket tettek, hogy már a teljes kezességvállalási folyamat digitálisan tud létrejönni.

A tavalyi eredmények történelmi csúcsot hoztak a Garantiqa életébe, az év végén

  • a kezességvállalási állomány 707,2 milliárd forint,
  • a garanciaportfolió 137 milliárd forinttal nőtt,
  • több mint 40 ezer vállalkozást juttatott hitelhez, összesen 900 milliárd forint összegben, ezzel 0,37 százalékkal járult hozzá a hazai gazdasághoz.
  • A 27 éves fennállása során 5700 milliárd forint garantált hitelhez juttatott kkv-kat, és 430 ezer szerződést kötöttek. A cél, hogy minden olyan hazai, életképes kkv-t támogassanak garanciavállalással, amely képes a fejlődésre.

    A sikeres időszak folytatására számítanak, az idei évre 750 milliárd forint kezességvállalási állománnyal rendelkezik a társaság, és 2020-ra ez az összeg 870 milliárd forintra emelkedhet – ez természetesen a költségvetési törvény végeleges formájától függ. 2020-tól a vállalatok kötvényeihez is kapcsolódhat kezességvállalás további 200 milliárd forintos keretösszeggel. Jövőre 10 milliárd forintos tőkeemelésre is van kilátás a bővülő aktivitás támogatására.

    Búza Éva hitel garantiqua
    Kapcsolódó cikkek