BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentősen bővült a babaváró hitelre jogosultak köre

A júliusban megszületendő gyermekek szülei, valamint a tartozásaikat rosszul törlesztő adósok is tervezhetnek a babaváró hitellel.

A lakosság számára kedvező módosítások történtek a babaváró hitel kapcsán. A várandós kismamák mellett a „rossz adósok” is örülhetnek.

A június 26-i Magyar Közlönyben megjelent egy rövid, de fontos kiegészítés a babaváró hitelre vonatkozóan. E szerint azok a párok,

akiknek július 1. és 31. között születik meg a vérszerinti gyermekük, és legkésőbb július 31-ig benyújtják a kölcsönkérelmet, jogosultak lesznek a születendő gyermekük után a kamattámogatásra és a gyermekvállalási támogatásra is

– olvasható a Bank360 csütörtöki közleményében.

Egyértelművé vált az a kérdés is, ami arra vonatkozik, hogy pontosan mikortól érvényesíthető kamattámogatás. Ezzel a problémával korábban a Bank360 is többször szembesült, a módosítás azonban eloszlatta a kételyeket: a rendelet egyértelművé teszi, hogy a kedvezmények igénybevételénél a kölcsönkérelem benyújtásának az időpontja számít.

Fotó: VG / PR

A kormány már utalt rá korábban, hogy tervezi megoldani a problémát, amely szerint azok a párok, akik július első heteire várták a gyermeküket, eleshetnek a kamattámogatástól, mert nem tudják időben beadni a támogatást – például a hiányzó TB jogviszony igazolás miatt.

Felvehetik a Babaváró támogatást az elmaradásaikat rendező „rossz” adósok

A módosítások kedvezőbb helyzetbe hozzák azokat a hiteleiket rosszul fizető adósokat is, akik elmaradásaik miatt felkerültek a negatív KHR listára (BAR lista) – ez már a Bankmonitor csütörtöki közleményében olvasható. A változások alapján már igényelhetik a kedvező hitelt akár már az elmaradásaik rendezését követően azonnal.

Az eddigi szabályok értelmében a hátralékaik kifizetését követően egy éven belül nem lett volna lehetőségük kérelmük beadására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.