Magyar gazdaság

A mamahotelesek nyugdíjasként is a családjukból élnének

A fiatalok úgy vélik, 5-10 évet töltenek majd nyugdíjasként és 40 százalékuk ez idő alatt nem is szeretne dolgozni – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. kutatásából. A huszonévesek több mint harmada szerint az időskori anyagi biztonság érdekében már 18 éves kortól érdemes elkezdeni félretenni.

A Magyar Államkincstár adatai szerint 2,15 millió nyugdíjas átlagosan 130 491 forint ellátást kapott 2019 januárjában. A KSH statisztikái alapján a nettó átlagkereset 2018. decemberében 219 400 forint volt. A két összeg között majdnem 89 ezer forint az eltérés. A különbözet pótlását melletti munkával garantálnák a fiatalok:

a 25-29 éves korosztály 70 százaléka szerint nyugdíjasként is dolgoznia kell majd ahhoz, hogy meg tudjon élni

– derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. legfrissebb, 1000 fős, reprezentatív kutatásából.

Fotó: Shutterstock

A jelenlegi 64 év, így egy rövid számítás eredménye, hogy a megkérdezett korosztály a jelenlegi statisztikák szerint 35-39 évre van a nyugdíjtól. „Ej, ráérünk arra még!” – tartja a híres a mondás, a fiatal generáció azonban úgy tűnik, máshogy vélekedik. Habár nagy időtávlatokat említünk, az már mindenképpen tudatosodott a fiatalokban, hogy nem tétlenkedhetnek ez idő alatt, valójában nem érnek rá. A kutatás kitért arra, hogy hány éves koruktól kell a válaszadóknak félretenniük, hogy anyagilag biztosan teljenek a nyugalmazott napjaik.

A résztvevők több mint harmada szerint 18-25 éves kortól kell erre a célra spórolni.

A válaszadók 30 százaléka pedig úgy vélekedik, 26-35 éves kor között kell elkezdeniük takarékoskodni nyugdíjcélra.

mamahotel nyugdíj
Kapcsolódó cikkek