Magyar gazdaság

A rossz időjárás is fékezi a lakásépítést

A lakásépítések növekedésének megtorpanását, az építőipari kapacitások korlátaival, az árak emelkedésével és részben a kedvezőtlen májusi időjárással magyarázták az elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott jelentése szerint az első fél évben 6472 új lakás épült, 0,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18 227 volt, 0,9 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában emlékeztet arra, hogy 2016 eleje óta 75 966-tal több engedélyt adtak ki, mint amennyi lakás megépült, ami tükrözi a kivitelezések igen jelentős csúszását. A kivitelezéseket a munkaerő- és kapacitáshiány hátráltatja.

A lakások felépülését az is lassíthatja, hogy 2023-ig kaptak haladékot a kedvezményes lakásáfára azok a lakások, amelyek tavaly novemberig már rendelkeztek építési engedéllyel.

A kedvezményes lakásáfa kivezetésének hatása az építési engedélyek számának megtorpanásában is tükröződik, a családvédelmi akcióterv azonban új lendületet adhat az építkezéseknek – tette hozzá.

Az idén és jövőre lakásátadási hullámra számít Suppan Gergely, aki szerint Budapesten a lakásátadások száma az idén és jövőre meghaladhatja a 10 ezret, országosan pedig a 20 ezret.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A válság előtti teljesítményhez, a nemzetközi rátákhoz, valamint a lakásmegújítás kívánatos mértékéhez képest a lakásépítések még messze elmaradnak. A válság előtt évente 35-40 ezer lakást adtak át. Tavaly 17,7 ezer lakás épült, ami 1000 lakosra 1,8 lakást jelent, míg az európai átlagos érték 3-3,5. A lakásállomány százévenkénti megújításához is évente 35-40 ezer lakás építésére lenne szükség. Mindezek alapján a lakásépítések száma semmilyen túlfűtöttséget nem mutat, sőt, még a válság utáni visszaesést sem pótolta – közölte a vezető elemző.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője a májusi kedvezőtlen időjárással és az építőipari árak alakulásával magyarázta a lakásépítések számának csökkenését. Úgy vélte, az építőipari vállalkozások teljesítményüket a jobban jövedelmező nagyberuházások felé irányítják, így a lakásépítésekhez még drágán sem mindig találnak kivitelezőt az építtetők. Az építőipari árak emelkedése szintén mérsékli a lakásépítések számát, illetve érezteti hatását az új lakások kedvezményes áfakulcsának kifutása is tette hozzá.

lakáspiac elemzők statisztika
Kapcsolódó cikkek