Magyar gazdaság

Már épülnek az első rezsimentes házak

Már épülnek az első rezsimentes lakóházak néhány Budapest környéki településen. A hagyományos energiahordózóktól és közművektől függetlenül üzemeltethető, magyar fejlesztésű, Blaskovich Ákos által kidolgozott lakóépület-technológia kereskedelmi forgalmazása tavaly kezdődött, a készház-gyártó cég megtalálása után.

Világszerte elkezdődött az öko­szenzációként beharangozott Noah Házak rendszer szabadalmaztatása is. A talajcsavarokon álló, megújuló energiával működő, előregyártott elemekből álló önfenntartó lakóház-technológiának már van Európára érvényes szabadalmi bejegyzése, és hamarosan lehet Kínában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is – tájékoztatta a Világgazdaságot Tóth A. Péter, a Noah Global Kft. marketing- és értékesítési vezetője. Bár a rendszer iránt egyre intenzívebb a hazai és a nemzetközi érdeklődés, a társaság egyelőre a magyarországi építkezésekre fókuszál, amelyek révén egyre több referenciát és gyakorlati tapasztalatot szerez.

Az idén Piliscsabán, Pilisborosjenőn, Pilisjászfalun, Pákozdon, Budakeszin, Vácon és Pakson építenek, a jövő évre már Jászberényre is van érvényes szerződése a cégnek. Az értékesítési vezető rámutatott, hogy az agglomerációs terjeszkedések a rendkívül magas telekárakkal magyarázhatók, az építkezők egyre inkább kiszorulnak a nagyvárosokból. Az ökotudatos, önfenntartó lakóház szisztémája egyébként sem illik egy 70 millió forintos telekhez, hiszen egyik lényege éppen a költséghatékonyság. A házból két típus készül, a 100 négyzetméteres lakóterű változat ára nettó 57 millió forint, a 137 négyzetméteres lakóterűé 72 millió. A terveken kismértékben lehet változtatni az egyedi igények szerint, például az alaprajz, a burkolatok vagy a színek esetében. A ház ára a ki nem fizetett révén fokozatosan megtérül. A startup cég folyamatosan növeli a kapacitásait, növekedésének köszönhetően egyre több megbízást tud vállalni, de erre az évre már nem tud rendelést felvenni. Az önfenntartó lakóház CSOK-kompatibilis, a vevők számára ez is fontos szempont. Külföldön nem a cég fog építkezni, a szabadalom birtokában inkább a licencet szeretné értékesíteni.

A kisebb típus nettó ára

57

millió forint

Noah Ház rezsimentes ház
Ezek is érdekelhetik