Magyar gazdaság

Brüsszel London pénzét akarja

Az Egyesült Királyságnak abban az esetben is rendeznie kell fennálló pénzügyi kötelezettségeit, ha megegyezés nélkül lép ki az Európai Unióból.

Londonnak mindenképpen rendeznie kell pénzügyi kötelezettségeit, akkor is, ha megegyezés nélkül hagyja el a közösséget – jelentette ki Mina Andreeva, a az Európai Bizottság szóvivője hétfőn.

Boris Johnson új brit miniszterelnök előző nap kijelentette, hogy rendezetlen kilépés esetén országa jogilag nem lesz köteles teljesíteni az EU-val szemben még fennálló, mintegy 39 milliárd fontra (13 870 milliárd forintra) becsült pénzügyi kötelezettségeit.

Mina Andreeva, a brüsszeli testület szóvivője az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: minden olyan vállalásnak eleget kell tenni, amelyet együtt hozott meg a huszonnyolc tagállam.

Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto

Ez különösképpen igaz a megállapodás nélküli távozás forgatókönyvére, az Egyesült Királyságtól ebben az esetben is azt várnánk, hogy tartsa tiszteletben az EU-tagként tett vállalásai mindegyikét

– mondta.

„Úgy gondolom, hogy a bírósági eljárással való fenyegetés helyett fontos inkább rámutatni, hogy a számlák rendezése elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő módon, a kölcsönös bizalmon alapulva kezdődjön meg az új kapcsolat kiépítése” – fogalmazott.

A szóvivő hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány hivatalosan még nem értesítette az Európai Uniót korábbi szándéka módosításáról.

Szakértők szerint az EU nem fog tárgyalásokat kezdeni az Egyesült Királysággal a jövőbeli kereskedelmi megállapodásról, amennyiben London megtagadja a fizetést.

 

Brexit London pénzügyi kötelezettség Brüsszel
Kapcsolódó cikkek