Magyar gazdaság

Gazdát cserél négy pláza

Az Indotek csoporthoz tartozó, újonnan létrejött GSZ-Monument Kft.-é lesz a Corvin Plaza, a Duna Plaza, a Győr Plaza és a Miskolc Plaza, illetve az ezek üzemeltetését szolgáló tevékenységek.

Hatalmas ingatlanpiaci bevásárlásra készül a csak egy hónapja létrejött GSZ-Monument Kft. A társaság megvásárolná három cég – a Klepierre Corvin Vagyonkezelő Kft., a GYR 2002 Bevásárló, Szórakoztatóipari és Vagyonkezelő Kft., valamint a Miskolc 2002 Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Kft. – jegyzett tőkéjének többségét, és megszerezné a Duna Plaza Ingatlanfejlesztési Zrt., a Klepierre Ma­nagement Magyarország Menedzselési és Ellenőrzési Kft. és a Klepierre Trading Energia Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. jegyzett tőkéjének egészét.

Fotó: MTI / Jászai Csaba

Az ügyletek révén a GSZ-Monument irányítást szerez a jelenleg a Klepierre SA által irányított vállalatcsoport magyarországi vállalkozásai felett – tette közzé a Gazdasági Versenyhivatal, amely pénteki döntésében jelezte: a tulajdonosváltásoknak nincs versenyjogi akadályuk. Ezzel a GSZ-Monumenthez kerül a budapesti Corvin és Duna Plaza, továbbá a Győr és a Miskolc Plaza, illetve az ezek üzemeltetését szolgáló tevékenységek.

A budapesti GSZ-Monument közvetlen tulajdonosa a vele azonos budapesti címen bejegyzett Indotek Befektetési Zrt. és a Geraldton Invest Zrt. Az előbbi közvetlenül Jellinek Dánielé és a washingtoni Indotek UK LLC-é. Az utóbbi két, a GSZ-szel azonos című cégé, vagyis a Britex Hungary Ingatlanbefektető Kft.-é és a Samuelson Investments Ingatlanbefektető Kft.-é.

A Britex egyik tulajdonosa a nevadai (Carson City) Britex Central Europe LLC, a másik a budapesti, Dohány utcai Bohemian Holding Hungary Kft. A Bohemian az amerikai (Fort Collins) Bohemian Real Estate I. LLC tulajdonában van. Jellinek Dániel a hazai egyik meghatározó alakja. Negyvenkétmilliárd forintosra becsült vagyonával a 26. helyre került a Napi.hu tavalyi, a leggazdagabb magyarokról összeállított listáján.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

bevásárlóközpont pláza
Kapcsolódó cikkek