Magyar gazdaság

Időhúzásra játszhat a koalíciót szétrobbantó Salvini

A parlamenti reform támogatásáért cserébe Matteo Salvini előrehozott választások kiírását várja.

Valamelyest megnyugtatta a piacokat, hogy – úgy tűnik – Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes meghátrált, miután múlt héten még azt hangoztatta, hogy a kormányzó koalíció működésképtelenné vált, és mihamarabb előzetes szavazás kiírására lenne szükség.

A tízéves olasz állampapírok hozama tegnap napközben három bázispontot esett.

A felsőház kedd este végül arra jutott, hogy augusztus 20-án lesz Giuseppe Conte miniszterelnök meghallgatása, s csak ezután határoznak arról, mikorra ütemezzék a Salvini által kezdeményezett bizalmatlansági szavazást. A belügyminiszter tegnap arról beszélt a Corriere della Serának, hogy ha a Liga megnyeri az előrehozott választást, akkor újra kell gondolni az idén bevezetett alapjövedelmet, amely egyébként az Öt Csillag Mozgalom kampányígérete volt.

Közben azonban azzal lepte meg a befektetőket, hogy kijelentette: a Liga elfogadja az Öt Csillag Mozgalom javaslatát, miszerint 945-ről 600 főre vágják vissza a parlamenti képviselők számát, és ezzel egy régóta tartó huzavona végére kerülhet pont. Bár Salvini csak azzal a feltétellel hajlandó erre, ha a reform végrehajtása után rögtön kiírják az előrehozott választást, a Politico arra hívta fel a figyelmet, hogy ez hosszadalmas procedúra lesz, hónapokig is húzódhat.

Matteo Salvini
Fotó: AFP

Egy, a lapnak nyilatkozó Liga-párttag szerint azzal indokolható a felemás döntés, hogy Salvini „elszámolta magát, és miután észrevette, hogy hibázott, így próbálta helyrehozni a ballépést”. A párt egy másik kormányzati tanácsadója pedig arról beszélt, hogy a belügyminiszter

célja időt nyerni és megakadályozni az Öt Csillag Mozgalom és az ellenzéki Demokratikus Párt esetleges összefonódását.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Matteo Salvini államadósság Olaszország olasz állampapír
Kapcsolódó cikkek