Magyar gazdaság

Jól jött az állami pénz, de több kellene

Huszonkilenc hazai víziközmű-társaság és önkormányzat együtt másfél milliárd forintnyi vissza nem térítendő állami támogatást használhat fel az összesen 2,15 milliárd forintnyi hálózat-felújításhoz. Az igény azonban ennek a sokszorosa volt a napokban zárult pályázaton.

Országszerte 38 víziközmű-rekonstrukció indulhat annak a másfél milliárd forintnak a felhasználásával, amelynek odaítéléséről a napokban adott ki közleményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A 38 projekt 29 társasághoz és víziközmű-tulajdonos önkormányzathoz kapcsolódik, ugyanis négy pályázó egynél több fejlesztéséhez nyert állami pénzt.

Mivel a forrásból a megcélzott beruházásoknak legfeljebb a 70 százaléka fedezhető, a felhasználásával legalább 2,15 milliárdnyi, de ennél nagyobb értékű munka is indulhat. Kedvező, hogy a konstrukció előfinanszírozású.

Ám a másfél milliárd forintnyi támogatás nemcsak a pályázati igényekhez, hanem a hazai víziközmű-rendszer rekonstrukciós igényeihez képest is kevés. A nagy érdeklődés miatt az ITM forrás híján kénytelen volt 172 pályázatot elutasítani, négy és félszer annyit, mint amennyit pénzhez juttatott. Elutasítottak 41, az értékelés alapján a felhívás feltételeinek nem megfelelő pályázatot is.

Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Pesti Tamás

A befutók a pénzt olyan rekonstrukciókra használhatják, amelyek szerepelnek a tízéves gördülő fejlesztési tervükben, és amelyek szükségességét így előzetesen a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) már jóváhagyta.

A közzétett adatok szerint szennyvíz- és ivóvízhálózatok, vagy inkább csak egyes vezetékek, vízátemelők, ivóvízkutak, zsilipek, medencefalak javítására, megfiatalítására kerül sor, de van a listán még egy víztorony is.

A nyertes pályázóknak nagyjából a fele elnyert annyi pénzt, amennyit szeretett volna, a többiek kevesebbet. A maximális százmillió forintos támogatást egyedül Mórahalom önkormányzata kapja meg (más nem is igényelt ennyit a befutók közül), a pénz felhasználásával a település belterületi szennyvízhálózatát újítják fel.

A teljes cikk a hétfői Világgazdaságban olvasható

szennyvíz ivóvíz forrás víztorony
Kapcsolódó cikkek