Magyar gazdaság

Kína máris tiltakozik az amerikai importvámok emelése miatt

Peking tiltakozását fejezte ki szombaton amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök beharangozta a kínai importra kivetett vámok megemelését.

A pekingi kereskedelmi minisztérium közleménye szerint a kínai fél határozottan ellenzi a vámok emelését.

Donald Trump bejelentése

egyoldalú, alattomos protekcionizmus, olyan magatartás, amely nyomásgyakorlást jelent a világra, az igazságosságra, sérti az amerikai-kínai megállapodásokat, aláássa a kölcsönös tiszteletet.

„Ez sérti az egyenlőség és kölcsönös előnyszerzés elveit, és komoly kárt okoz a sokoldalú rendszerének. Az Egyesült Államok megfizet ezért” – üzeni Peking, és felszólítja Washingtont, hogy ne becsülje alá a kialakult helyzetet, és ne hozzon többé hibás döntéseket.

Fotó: AFP/Yonhap

Donald Trump pénteken a Twitteren bejelentette, hogy megemeli a kínai importra kivetett vámokat.

Mikroblogbejegyzéseiben tudatta: 250 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre a vámot a jelenlegi 25 százalékról 30-ra emeli, a szeptemberre tervezett 300 milliárd dollár értékű árura kirovandót pedig 10-ről 15 százalékra srófolja. Elemzők szerint ezzel csaknem valamennyi kínai importportéka vámtételét megemeli.

A döntést az amerikai elnök azt követően hozta nyilvánosságra, hogy megbeszélést folytatott gazdasági és kereskedelmi tanácsadóival.

Donald Trump pénteken egy sor Twitter-üzenetben már jelezte, hogy válaszol Peking döntésére, miszerint a kínai kormány 75 milliárd dollár értékű amerikai importárura 5-10 százalékos pótvámot vet ki.

 

Donald Trump Kína Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek