Magyar gazdaság

Úgy tűnik, berontott az ajtón a dekonjunktúra

Augusztusban 7,5 éves mélypontra esett vissza a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe a kedden közzétett felmérés szerint.

A ZEW kutatóintézet németországi gazdasági hangulatindexe, a befektetők konjunkturális várakozásait számszerűsítő mutató augusztusra 19,6 pontot esett az előző havihoz képest, mínusz 44,1 pontra, hét és fél éve, 2011 decembere óta a legalacsonyabbra.

A mutató tényleges értéke jóval rosszabbnak bizonyult a mínusz 28,5 pontos piaci várakozásnál.

Az aktuális németországi konjunkturális környezet megítélését számszerűsítő érték 12,4 ponttal mínusz 13,5 pontra romlott.

Fotó: MTI /Kovács Tamás

Az euróövezeti konjunkturális várakozásokat tükröző mutató 23,3 ponttal csökkent az előző havihoz képest mínusz 43,6 pontra augusztusban, szintén 2011 decembere óta a legalacsonyabbra.

Piaci elemzők mínusz 21,7 pontot vártak augusztusra az euróövezetre.

Az aktuális helyzet megítélését tükröző mutató 3,9 ponttal csökkent mínusz 14,5 pontra az euróövezetben.

A mannheimi ZEW – Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH gazdaságkutató intézet havi rendszerességgel végzi el felmérését mintegy háromszáz banki, biztosító társasági és nagyvállalati pénzügyi szakember bevonásával a befektetési szakmában az aktuális helyzetről és a kilátásokról kialakult vélemény megállapítására.

Németország hangulat euróövezet gazdaság
Kapcsolódó cikkek