Nőtt tavaly a magyarországi keverőüzemekben előállított haszonállat-takarmánykeverék mennyisége, a 3,78 millió tonna 7,3 százalékkal haladja meg az elmúlt évi mennyiséget – derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet összefoglalójából. Ehhez a keveréktakarmány-mennyiséghez 2,33 millió tonna gabonafélét, 568,5 ezer tonna fehérjenövényt és származékait, valamint 292,3 ezer tonna olajmagvat és származékait használták fel a gyártók. A bioetanol-gyártás melléktermékeként képződő DDGS-ből 65 ezer tonna került a takarmánykeverékekbe, malomipari melléktermékekből 133,1 ezer, söripari, valamint cukoripari melléktermékekből 32,2, illetve 24,6 ezer tonnát használtak fel. Az AKI statisztikái szerint a keményítő-, illetve bioetanol-gyártás során keletkező egyéb melléktermékekből (CGF és CGM) 34,1 ezer tonnát kevertek a takarmányokba, de a kutatók valószínűsítik, hogy valójában ennél jóval többet, mert a legnagyobb felhasználóknak számító szarvasmarha-tenyésztőkről nem rendelkeznek információval. A gyártott keveréktakarmány 51,4 százaléka, majdnem kétmillió tonna baromfitakarmány volt 2018-ban. Ebből a mennyiségből a legtöbbet, csaknem 40 százalékát a brojlerhizlaláshoz használták fel a baromfitartók, 18,3 százalékát a tojó-, 20,3 százalékát a pulykatápok, 14,5 százalékát a kacsa-, 7,3 százalékát a libatápok tették ki. A brojlertápok mennyisége ezzel együtt is 4,8 százalékkal kevesebb volt, mint 2017-ben, ugyanakkor a liba- és kacsatáp felhasználása 27 és 37 százalékkal emelkedett az előző évi mennyiséghez képest. Ennek az oka a madárinfluenza miatti rendkívül alacsony 2017-es bázisérték. A sertéstakarmányok 34,9 százalékkal, 1,32 millió tonnával részesedtek a teljes takarmánykeverék-gyártásból, ez az arány azonban az idei első fél évben – a sertésállomány további csökkenése miatt – feltehetően alacsonyabb. A sertések számára gyártott takarmányok nagyobb (68,8 százalékos) arányban tartalmaztak gabonamagvakat, mint a baromfitápok (átlagosan 62,2 százalék). Fehérjenövények és származékaik ugyanakkor a baromfitápokban voltak magasabb, 18,4 százalékos arányban, a sertéstakarmányokban csupán 11,2 százalék volt ezek részesedése. A szarvasmarháknak gyártott abraktakarmányok 42,1 százaléka volt gabonamag, 14,1 százaléka pedig fehérjenövény és származéka. Folytatódott a takarmánygyártók koncentrációja: a gyártott mennyiség 31,2 százalékát az öt legnagyobb gyártó adta tavaly, míg 2017-ben részesedésük még 30,9, 2016-ban pedig 28,3 százalék volt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.