Magyar gazdaság

A Brexit a magyar gazdaságot sem kíméli

Eget rengető változásokra nem, de néhány fontos szabályváltozásra készülhetnek a magyarországi vállalatok annak kapcsán, hogy Nagy-Britannia kilép az unióból.

A briteknek az Európai Unióból való, október 31-re tervezett rendezetlen kilépése a magyarországi vállalatokra is hatással lesz. Amíg azonban nem rendeződnek a politikai viszonyok a szigetország és az unió között, addig mindez csupán jogelméleti kérdés – közölte Novák Zoltán, a Taylor Wessing budapesti ügyvédi iroda partnere a cég sajtóreggelijén. Az már most látszik, hogy a szigetországban működő magyarországi vállalkozások és a Magyarországon tevékenykedő brit cégek alapvetően nincsenek veszélyben, mert a hazai jogrendnek köszönhetően a kilépéssel e társaságok nem válnak illegitimmé.

Viszont merőben megváltoznak majd az ország kereskedelmére, árumozgatására vonatkozó szabályok.

Távozásuk után a britek harmadik országnak fognak számítani, ekkortól a cégekre a Világkereskedelmi Szervezet általános vámszabályai érvényesek. A hazai vállalatok importőrré válnak, ha tehát behoznak valamely terméket a szigetországból az unió területére, vámazonosító számot kell kérniük. Bizonyos korlátozásokat és tilalmakat is be kell tartaniuk

– mondta Novák Zoltán.

Fotó: MTI/Vajda János

A vegyi anyagokkal kereskedő cégeket is sok jogszabályváltozás érinti majd: egyrészt kötelesek lesznek meggyőződni arról, hogy a gyártó tesztelte az EU-ba érkező terméket, és hogy rendelkezésre áll az ezt alátámasztó dokumentáció. Másrészt az importált árucikkel kapcsolatos súlyos probléma esetén a gyártó mellett az importőr is felelősséggel tartozik majd.

Bár a megállapodás nélküli Brexit közvetlen hatásai csekélyek lesznek, a közvetettek azonban annál érzékelhetőbbek

– hívta fel a Világgazdaság figyelmét Vakhal Péter, a Kopint-Tárki tudományos munkatársa. A változások elsősorban a gép- és járműipart, valamint a szolgáltató szektorokat – elsősorban a telekommunikációs és IT-ágazatokat – érintik, de ezek mértéke kérdéses.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Brexit Világkereskedelmi Szervezet gazdaság
Kapcsolódó cikkek