Magyar gazdaság

Fuzárium sújtja a hazai búzatermést

A május–júniusi csapadékos időjárás miatt megjelent a fu­záriumfertőzöttség a búzatermésben – állítják gabonapiaci szakértők.

Fuzáriumfertőzés sújtja az idei búzatermést – jelentette ki egy gabonatermesztési konferencián Párkányi Gábor, az SGS Hungária Kft. üzletágvezetője. A gomba azért különösen káros, mert toxint termel, amelynek határérték feletti jelenléte eladhatatlanná teszi a búzát.

A fertőzöttség mértéke elmarad a 2010-estől – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Leginkább a Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyében termett búzatételek érintettek, de bizonyos mértékben az ország többi részén is jellemző a fertőzés. Lakatos Zoltán szerint az okozta a gondot, hogy a csapadékos májusban a termelők nem tudták elvégezni a kellő számú védekezést.

A fertőzött szemek kiszedésére több módszer is létezik, de ez jelentős többletköltséggel jár. Lakatos Zoltán felhívta a figyelmet, hogy raktározáskor körültekintően kell eljárni, és megfelelő módon kell kezelni a betárolt tételeket. Mivel tapasztalatai szerint ehhez sokszor még a modern raktárakban sincs meg a kellő szakismeret, ezért a gabonafeldolgozók kezdeményezték az agrárkamaránál egy ezzel foglalkozó, tematikus képzés beindítását.

„A fuzáriumfertőzés mértékéről pontos adatok nincsenek, de gyorsfelmérésünk szerint az ötmillió tonnás idei búzatermés akár ötöde is érintett lehet” – mondta a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. Eközben a többi minőségi paraméter kifejezetten kedvezően alakult ebben az évben – tette hozzá.

A piac úgy reagált, hogy egyik oldalon a malmok igyekeztek a jó minőségű terményből időben betárolni, másik oldalon a határérték alá való leszorítás érdekében a tételek keverednek, ami nagyon káros – hívta fel a figyelmet a szakértő. Szerinte nem véletlen, hogy az étkezési és a takarmányminőség árkülönbsége tonnánként ötezer forint fölé emelkedett.

A piac most csendes, az árak – igazodva a nemzetközi trendekhez – lassan csorognak lefelé, egyrészt a nyáron zárult szezonban a kisebb felhasználás, másrészt a folyó szezonban várhatóan tovább növekvő globális termelés miatt. Fórián Zoltán szerint az elkövetkező hónapokban ezért inkább a búzaárak stagnálása, illetve kisebb mérséklődése várható. Nem szabad elfelejteni, hogy a búza ára hatással van a többi gabonaféle árára is. Ezért a szakértő szerint hiába számíthatunk a globális kukoricakészletek csökkenésére, az árak érdemben nem tudnak felfelé elmozdulni.

Fórián Zoltán megerősítette a Lakatos Zoltán által elmondottakat, hogy a modern malmok tudják kezelni a fuzáriumot, el tudják távolítani a beteg szemeket, de szerinte a fertőzöttség aránya miatt a gond nagyobb. Helyes raktározási gyakorlatot folytatni sokkal nehezebb, mint építeni egy új raktárat – utalt ő is a szakismeret fontosságára. A megfelelő technológiai és piacismeretek nélkülözhetetlenek. Ilyen helyzetben, mint az idei, ezek jelentősége még a szokásosnál is nagyobb. Ügyelni kell arra, hogy a toxinmentes tételek ne fertőződjenek a tároláskor, másrészt pedig jól át kell gondolni, hogy lefelé tartó ártrend közepette érdemes-e egyáltalán tartósan tárolni. A gyenge forint ösztönzőleg hat az exportra. Ezért arra lehet számítani, hogy az év első felében jellemző bővülő kivitel folytatódik – mondta.

A szakértő szerint a jövőben nélkülözhetetlen lesz az egységes tételek méretének növelése. Észszerű lenne szűkíteni a jelenlegi, több mint 150 fajtából álló kört, és felkészülni arra, hogy az étkezési cél egyre inkább kiegészül az etanol-, a glutén- és a keményítőgyártás alapanyagigényével, sőt a takarmánygyártók szerepe is tovább növekszik a búza keresleti oldalán.

fuzárium Lakatos Zoltán búza
Ezek is érdekelhetik