BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terjedő kártevő csökkenti a diótermést

Az aszály hagyta nyomok ellenére összességében jó lesz az idei diótermés, de a Dunántúlon a dióburokfúró légy kártétele már emeli az árakat. A dióbélszezon előtt az a kérdés, hogy az import megfékezi-e a drágulást.

A tavalyihoz hasonló, közepes diótermésre számít a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, bár egyes termesztőkörzetekben a termés 10-15 százalékkal elmarad a tavalyi szinttől – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke –, azaz a nyers, héjas tömegben kifejezett termés 7-7,5 ezer tonna lesz. A gyümölcsméretek összességében jók, és csak a július közepe óta tartó aszály miatt nem kiválók.

Az idei terméssel összességében érdemi minőségi, növényvédelmi problémák nincsenek, de a Dunántúlon már nagyon intenzíven jelen van a dióburokfúró légy – hívta fel a figyelmet Apáti Ferenc. Ez a vadon termő diófák, a szórványültetvények, valamint az intenzív növényvédelemben nem részesülő, nagyobbrészt kis ültetvények termését súlyos, helyenként 100 százalékhoz közeli mértékben károsítja. Bár a Dunától keletre még nincs jelen intenzíven a dióburokfúró légy, de fel kell készülni arra, hogy az ellene való védekezés jókora termesztéstechnológiai szaktudást, tőkét, valamint gépi-technikai hátteret követel – mondta a FruitVeB alelnöke. Az ezzel nem rendelkező termelőknek nem sok esélyük lesz megvédeni termésüket, emiatt hosszabb távon eshet a kínálat. A felkészült termelők azonban – nagyobb pluszköltségek árán – már az idén is sikerrel védekeztek a kártevő ellen.

Az osztályozott, száraz, héjas dió exportára az átlagos – gyümölcsmérettől függően kilogrammonként 2,4–3 eurós – zónában mozog, míg a nettó termelői ár 700–900 forint. Ez hozzávetőleg száz forinttal magasabb az elmúlt évek nyomott árainál, bár – tette hozzá Apáti Ferenc – ez számottevő részben az euróval szemben gyengülő forintárfolyamnak is köszönhető. Az idén azonban nem nyomják a keresletet a beragadt, áthúzódó világpiaci készletek, mint tavaly, és még a kaliforniai dió sem jelent meg érdemben Európában, így nincsenek különösebb piaci zavarok. A nyers, vagyis szárítatlan héjas dió nettó termelői ára az idén kilogrammonként 450 forint körüli, 10-12 százalékkal magasabb, mint tavaly.

A dióbél piaca majd a betakarítás után, novemberben indul meg, de az már most előrejelezhető, hogy a teljes kínálat csökken az egyes dunántúli ültetvényeken az említett kártétel miatt. Ez az elmúlt hetekben a tavalyi, átlagosan 1500–2000 forint közötti nettó termelői árak 10-15 százalékos emelkedését hozta, ami vélhetően a fogyasztói árakra is áthúzódik – vetítette előre Apáti Ferenc. Az elmúlt években a dióbél kilogrammonkénti fogyasztói ára minőségtől és kiszereléstől függően, jellemzően bruttó 2500–4000 forint között alakult. A novemberi–decemberi árak mozgását az határozhatja meg, hogy mennyi dióbél érkezik Magyarországra, és milyen áron, a szokásosan nagy exportőr Ukrajnából és Romániából, hiszen mind mennyiségben, mind árakban e két ország meghatározó a dióbél piacán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.