Magyar gazdaság

Több száz elhullott vaddisznót találtak Budakeszin

Az biztos, hogy emberi közvetítéssel jutott be a sertéspestis, hiszen Budakeszi környezetében, a természetben még nincs jelen.

Sertéspestis miatt elhullott vaddisznót találtak a Budakeszin lévő vadaskertben

– mondta Bognár Lajos országos főállatorvos kedd reggel az M1 csatornán.

A főállatorvos elmondta, megkezdődött az állatok leölése Budakeszin, hiszen a betegség miatt ki kell üríteni a területet. Hozzátette, az biztos, hogy emberi közvetítéssel jutott be a vírus, hiszen Budakeszi környezetében, a természetben még nincs jelen. Ez azt jelenti, hogy nincs semmilyen összeköttetés Budakeszi és a fertőzött területek (Kelet-Magyarország) között, vagyis a betegség természetes terjedése kizárható.

A szakemberek most azt szeretnék elérni, hogy a vírus ne jusson ki a kertből, ezért azon kívül is keresik a tetemeket, és minden, a környéken kilőtt vaddisznót megvizsgálnak.

Fotó: Shutterstock

Szólt arról is, a kisgazdálkodóknak ingyen biztosítanak fertőtlenítőszert.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes, közölte nemrég a Nébih az ügy kapcsán. A jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik. Éppen ezért a legfontosabb továbbra is a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása.

A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet, közölték.

A Nébih felhívta minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének meggátlása érdekben

  • A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal („moslékkal”) tilos takarmányozni
  • Fontos, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot
  • A vírust a kirándulók is továbbterjeszthetik, ezért a Nébih kéri, lehetőség szerint egyelőre ne látogassák az érintett területet.
  • Általánosságban is fontos, hogy a látogatók ne hagyjanak élelmiszerhulladékot az erdőkben, valamint a cipőket, bakancsokat alapos tisztítsák, lehetőség szerint mossák le a kirándulást követően.
  • A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes és folyamatosan frissülő információk találhatók a Nébih honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

    (A Budakeszi Erdészet elkerített vadászterülete nem azonos a Budakeszi Vadasparkkal.)

    sertéspestis Budakeszi vaddisznó
    Kapcsolódó cikkek