Magyar gazdaság

Csökkent az állatvágások száma

Egyedül a baromfivágások maradtak szinten az idei első három negyedévben, az egyéb vágóállatok száma csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Az okok között szerepel az afrikai sertéspestis és az élőállat-export növekedése.

A magyarországi vágóhidakon levágott szarvasmarhák száma mintegy 3, a sertéseké pedig majdnem 2 százalékkal volt kevesebb 2019 első három negyedévében, mint egy évvel korábban, a baromfifélék vágása gyakorlatilag szinten maradt – áll a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet összefoglalójában.

Szarvasmarhából 82,3 ezret vágtak le az idén szeptember végéig, a levágott állatok élő-, illetve hasított súlya 0,9, illetve 1,1 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Szakértők szerint a vágásszám változásában közrejátszanak a külkereskedelmi trendek. A KSH adatai szerint Magyarország 33,8 ezer tonna mellett 6,7 ezer tonna élő szarvasmarhát importált az első nyolc hónapban. Az export mennyisége 16 százalékkal nőtt, az importé 31 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszak értékeivel összehasonlítva. Az élőmarha-kivitel főként Ausztriába, Törökországba és Koszovóba irányult, az elsősorban Romániából, Németországból és Csehországból érkezett. A KSH adatai szerint a szarvasmarhák száma megközelítette a 893 ezret június 1-jén, az állomány egy év alatt 13 ezer állattal bővült.

Az agrárkamara adatai szerint nőtt a tehenek száma, és némileg a tenyészállatok értékesítése is. A keleti piacok folyamatosan vásároltak tenyészállatot, elsősorban vemhes vagy fiatal üszőt, de itt az értékesítés a kamarai szakértők szerint szinten maradt. A tenyészbikapiac ugyanakkor mintegy 10 százalékkal bővült.

Igen csekély mértékben, de nőtt a hazai marhahúsfogyasztás is, ráadásul az emelkedés nagyon alacsony szintről indult. Az egy főre jutó hazai éves marha- és a borjúhúsfogyasztás 2-2,5 kilogramm, ez az uniós átlagnak legfeljebb mintegy harmada.

Az év első kilenc hónapjában 3,43 millió sertést vágtak le az országban, 61,3 ezerrel (1,8 százalékkal) kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Az anyakocák vágása éves összevetésben 1,6 százalékkal 71,8 ezerre emelkedett. Ugyanakkor aggasztó, hogy negyedéves bontásban folyamatosan emelkedett a levágott anyakocák száma: 20,4 ezer, 24,8 ezer, majd a harmadik negyedévben 26,6 ezer volt.

A vágások számának csökkenésé­ben a szakértők szerint jelentős szerepe van annak, hogy Romániában, az afrikai sertéspestis (ASP) miatt jelentősen megnőtt az élő állat iránti kereslet. Ezt jelzik a külkereskedelmi adatok is: a KSH szerint az első nyolc hónapban az élősertés-kivitel 30 százalékkal nőtt, az import 19 százalékkal csökkent. A kivitel nagyrészt Romániába, Ausztriába és Szlovákiába irányult.

A juhvágások száma az előző év azonos időszakához képest 2 százalékkal 35,4 ezerre esett. Baromfiból 164,2 milliót vágtak le az év első három negyedévében, ami 0,2 százalékos mérséklődés, azaz gyakorlatilag szinten maradást jelez. A levágott baromfi 79 százaléka csirke volt, itt 1,5 százalékos a vágás növekedése, és több pulykát és libát is vágtak, mint 2018 azonos időszakában.

marhavágás sertésvágás baromfi
Ezek is érdekelhetik