A Mercosur-megállapodás (az EU-nak az Argentínát, Brazíliát, Uruguayt és Paraguayt összefogó szervezettel kötött szabadkereskedelmi egyezménye) előkészítése húsz évig tartott, ennek eredményeként készült el az a szöveg, amelyet a tagországok parlamentjeinek még ratifikálniuk kell – mondta egy konferencián tartott előadásában Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős alelnöke.
Az uniós agrárgazdálkodók és élelmiszer-iparosok leginkább attól tartanak, hogy a megállapodás hatálybalépése után tisztességtelen, méltánytalan versenykörülmények alakulnak ki. Ez az aggodalom már csak azért is jogos, mert tudható, hogy a mezőgazdasági termelésre és az élelmiszeriparra vonatkozó dél-amerikai helyi szabályok nem feltétlenül kompatibilisek a nagyon szigorú európaiakkal. Ezek közül kiemelendők a környezet- és természetvédelmi, élelmiszer-biztonsági, állategészségügyi és állatjóléti szabályok, amelyek Európában folyamatosan szigorodnak, Dél-Amerikában pedig erről szó sincs.
Ahogyan Éder Tamás elmondta, attól nem tartanak, hogy rövid időn belül brazil és argentin élelmiszeripari termékek jelennének meg a hazai boltokban, de attól igen, hogy az EU más országaiban – elsősorban a partvidékhez közeliekben – ott lesznek a kiskereskedelmi kínálatban. Ez pedig a magyar termékek számára is konkurencia.
A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja