Magyar gazdaság

Jövőre elkészül a BorsodChem új üzeme

Két hatalmas, saját forrásból indított beruházáson is dolgozik a BorsodChem, és 2020-ban egy új termékkel állna elő, egy évre rá pedig kiváltaná az egyik kínai alapanyagimportot.

Két rendkívül sikeres év áll a BorsodChem Zrt. (BC) mögött, miután beértek anyavállalatának, a Wanhua nevű kínai vegyipari óriásnak az energiahatékonyságot javító, tevékenységoptimalizáló intézkedései, és jól alakult a piac is. „Arathattunk, így saját forrásból indíthattunk beruházásokat” – válaszolt a Világgazdaságnak Hegedűs István, a társaság pénzügyi igazgatója. Bár a termékek ára valamelyest esett, az új, például a németországi és a hatalmas szaúdi kapacitások megjelenésével, a BC tőkeszerkezete addigra fenntarthatóvá vált.

A BorsodChem két fő termékét, az MDI és a TDI nevű műanyagipari alapanyagot a nyugat-, a közép- és a kelet-európai vevők vásárolják. Mivel ezek magas hozzáadott értékűek, gazdaságosan szállítják őket például Észak- és Dél-Amerikába is. Hozza a megbízásokat a vállalat tavaly nyitott moszkvai képviselete is a gyorsan növekvő és egyelőre rivális gyártótól mentes oroszországi piacról.

Fotó: BorsodChem

A BC folyamatban lévő beruházásai közül a legnagyobb a 145 millió eurós, azaz mintegy 48 milliárd forintos, három üzem létesítésével együtt járó anilinprojekt. A gyárak részegységei svájci, kanadai és amerikai vállalatok licencei alapján készülnek. Az építkezés 2017-ben indult, az átadás 2021-re várható. Akkortól a BorsodChem már nem kényszerül arra, hogy Kínából importálja az MDI-hez szükséges anilint, amelyet egyébként saját csehországi leányvállalatától is vásárol.

A társaság másik nagy beruházása a 60 millió eurós (20 milliárd forintos) és a tervek szerint 2020-ra elkészülő HPM-üzem. Az európai piacra szánt HPM egy hőre lágyuló poliuretán műanyag – az MDI továbbfeldolgozott változata –, amelyből a hétköznapi életben is használt termékek sorát állítják elő. Ilyet eddig a BC nem gyártott. „A HPM lesz az első olyan termék Magyarországon, amely a Wanhua licence alapján készül” – emelte ki a Világgazdaságnak Varga Béla, a cég HR- és kommunikációs igazgatója.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

Wanhua BorsodChem Zrt. Hegedűs István
Kapcsolódó cikkek