Magyar gazdaság

A hazai ipari termelésben ígéretes a high-tech szektor részaránya

2019 második negyedévében 833 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, ezzel együtt a vállalati adóterhek jelentősen csökkentek.

Az elmúlt nyolc év iparpolitikai döntései révén a magyar gazdaság alapvetően high-tech pályára állt, jelentős eredményeket ért el – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottságában tartott meghallgatásán.

Kiemelte, hogy Magyarországon magas hozzáadott értékű beruházások valósulnak meg. Az ipar által előállított hozzáadott értékben a high-tech szektor részaránya megközelíti a 70 százalékot, ami Németország szintjével azonos. Lengyelországban ez az arány 20 százalék – mondta.

A jelentős eredmények közé sorolta, hogy 2019 második negyedévében 833 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, ezzel együtt a vállalati adóterhek jelentősen csökkentek. Magyarországot befektetéstámogató, kiszámítható környezet jellemzi, a társasági a régióban a legalacsonyabb – mondta. Az intézkedésekkel a gazdaság növekedése 2018-ban több mint 5 százalékos volt, az ország teljesítményét a nemzetközi hitelminősítők is elismerik.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Emlékeztetett arra, hogy az innovációban Magyarország évek óta 1,3 százalék körül mozgó GDP-arányos ráfordítás mutatója 2018-ban meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket, elérte az 1,53 százalékot. A 2020-ra kitűzött cél a 1,8 százalékának felhasználása. Palkovics László kifejtette: a tárca gazdaságpolitikai stratégiája hét pillérre épül. Ezek közül kiemelten szólt arról,

hogy 2030-ig 90 százalékban klímasemlegessé váljon az ország villamosenergia termelése.

Fontos pillérek közé sorolta az innovációvezérelt megalapozáshoz az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma létrehozását, az úgynevezett science parkok kialakítását is. Egy másik pillér szerint a kormány a digitális alapinfrastruktúra fejlesztésével biztosítja a 4. ipari forradalomra való felkészültséget – mondta.

Palkovics László hazai ipari termelés high tech
Kapcsolódó cikkek